Логото на Bayt
Работни места во Bayt - No.1 портал за работа во Обединетите Арапски Емирати
Септември 27, 2019
Државна кариера во Дубаи
Работа во Дубаи за Полјаци - заработка, понуди [+ цени, валута]
Октомври 21, 2019
Прикажи ги сите

Обединетите Арапски Емирати - Водич за иселеници

Дубаи

Седумте Емирати

АБУ ДАБИ

Обединетите Арапски Емирати - Водич за иселениците. Абу Даби е најголем од сите седум емирати со површина од 67,340 квадратни километри, што е еквивалентно на 86.7 проценти од вкупната површина на земјата, без исклучок на островите. Има крајбрежје што се протега повеќе од 400 километри и е поделено за административни цели во три главни региони.

Првиот регион го опфаќа градот Абу Даби кој е исто така главен град на емиратот и сојузната престолнина. Шеик Зајед, претседател на ОАЕ престојува тука Парламентарните згради во кои се состанува сојузниот кабинет, повеќето од сојузните министерства и институции, странските амбасади, државните радиодифузни капацитети, а повеќето од нафтените компании се наоѓаат и во Абу Даби, кој исто така е дом на универзитетот Зајед и Вишото Колеџи за технологија.

Големи инфраструктурни објекти вклучуваат Мина (пристаниште) Зајед и Абу Даби Интернешнл аеродромот. Градот има и обемни културни, спортски и рекреативни објекти, заедно со прекрасно дизајнираниот Абу Даби Корниче кој нуди многу километри без ризик одење, возење велосипед, џогирање и ролерирање покрај морскиот брег на островот Абу Даби. Архитектонски гледајќи градот е исто така фасцинантен место каде се зачувани постари згради како што се мали џамии и седат удобно во сенка на футуристички модерни облакодери.

Вториот регион на Абу Даби, познат како Источен регион, има свој главен град Ал Аин. Оваа плодна област е богата со зеленило со многу фарми, јавни паркови и важни археолошки места. Исто така, тој е благословен со значителни извори на подземни води кои се хранат со бројни артески бунари. Поени од посебен интерес за овој регион се паркот Аин Ал Фајада, ebебел Хафит, паркот за одмор во Ал Хили, Зоолошката градина Ал Аин и музејот Ал Аин. Ова е исто така културен и едукативен центар и локалитет на првиот универзитет на Обединетите Арапски Емирати, Обединетите Арапски Емирати, кој вклучува меѓу многуте факултети живописно медицинско училиште. Внатрешниот транспорт е олеснет со одлична патна мрежа и Ал Аин е поврзан со надворешниот свет преку меѓународниот аеродром Ал Аин.

Добредојдовте во Обединетите Арапски Емирати
Обединетите Арапски Емирати - Водич за иселеници!

Западниот регион во ОАЕ

Западниот регион, трет административен сектор на емиратите, содржи 52 села и има главен град Бида Зајед, или град Зајед. Огромното пошумување опфаќа најмалку 100,000 хектари, вклучително и повеќе од 20 милиони зимзелени дрвја. Главните копнени полиња на нафта во земјата се наоѓаат тука, како и најголемата рафинерија за нафта во земјата, на Ал Рувис.

Покрај трите главни региони на Абу Даби, има голем број важни острови во рамките на емиратот, вклучувајќи Дас, Мубараз, Зирку и Арзанах, во близина на местото каде се наоѓаат главните подморнички полиња на нафта. Поблиски под море се Далма, Сер Бани Јас, Меравах, Абу ал-Абијад и Саадит, заедно со многу други острови.

ДУБАИ

Емират на Дубаи се протега по брегот на Арапскиот Залив на Обединетите Арапски Емирати за приближно 72 километри. Дубаи има површина од в. 3,885 квадратни километри, што е еквивалентно на 5 проценти од вкупната површина на земјата, со исклучок на островите.

Дубаи е изградена по должината на тесното 10 километарско, кривулестиот крик што го дели јужниот дел на Бур Дубаи, традиционалното срце на градот, од северната област Деира.

Кабинетот на владетелот, заедно со многу седишта на поголемите компании, Порт Рашид, Светскиот трговски центар во Дубаи, обичаите, радиодифузните станици и поштенските власти се сместени во Бур Дубаи. Деира е просперитетен трговски центар кој содржи огромен спектар на малопродажни места, пазари, хотели и Меѓународниот аеродром во Дубаи. Бур Дубаи и Деира се поврзани со мостовите Ал Мактум и Ал Гархуд, како и тунелот Ал Шиндага кој поминува под потокот.

Ebебел Али, дом на огромно пристаниште направено од човекот, има најголема зона за слободна трговија во Арабија, каде има сè поголем список на меѓународни корпорации кои ја користат зоната и за производство и како точка за прераспределување.

Плажата umeумеира е главна туристичка област со голем број на спектакуларни хотели и спортски објекти што се доделуваат на награди.

Внатре, планинското одморалиште Хата е исклучително привлечна локација. Во непосредна близина на езерскиот резервоар, хотелот „Хата Форт“ е поставен во широки паркови и обезбедува совршена основа за истражување на блиските вади и планини, кои се протегаат на територијата на Омани.

Sharjah

Емират на Шарџа се протега по приближно 16 километри од крајбрежјето на Обединетите Арапски Залив и за повеќе од 80 километри во внатрешноста. Покрај тоа, постојат три енклави кои припаѓаат на Шарџа, сместена на источниот брег, граничи со Оманскиот Залив. Овие се Калба, Кор Факкан и Диба ал ал Хун. Емират има површина од 2,590 квадратни километри, што е еквивалентно на 3.3 проценти од вкупната површина на земјата, со исклучок на островите.

Главниот град Шарџа, кој гледа на Арапскиот Залив, ги содржи главните административни и трговски центри заедно со особено импресивна низа културни и традиционални проекти, вклучително и неколку музеи. Карактеристиките на обележјето се двете најголеми покриени соја, што го отсликуваат исламскиот дизајн; голем број на рекреативни места и јавни паркови како што се забавниот парк Ал azeезира и Ал Бухерах Корниче. Градот е познат по многубројните елегантни џамии. Врските со надворешниот свет се обезбедени од Меѓународниот аеродром Шарџа и пристаништето Калид.

Шарџа, исто така, опфаќа некои важни области на оаза, од кои најпознат е Даид, каде на својата богата и плодна почва се одгледува широк спектар на зеленчук и овошје. Кор Факан му обезбедува на Шарџа главно пристаниште на источното крајбрежје. Два оф-шор острови припаѓаат на Шарџа, Абу Муса, кој беше под воена окупација од Иран уште од 1971, и Сер Абу Нуаир.

АJМАН

Ајман, кој се наоѓа на кратко растојание северо-источно од главниот град на Шарџа, има прекрасна должина од 16 километри на плажа од бел песок. Тоа е мал емират во однос на неговата физичка големина, опфаќа околу 259 квадратни километри, што е еквивалентно на 0.3 проценти од вкупната површина на земјата, исклучувајќи ги островите.

Главниот град Ајман има историска тврдина во својот центар. Ова неодамна беше реновирано и сега има фасцинантен музеј. Покрај канцеларијата на владетелот, разни компании, банки и трговски центри, емиратот е благословен и со природно пристаниште во кое се наоѓа пристаништето во Ајман. Масфут е земјоделско село кое се наоѓа на планините 110 километри на југоистокот на градот, додека областа Манама лежи приближно 60 километри на исток.

UMM AL QAIWAIN

Емиратот на Ум Ал Каиваин, кој има крајбрежје што се протега до 24 километри, се наоѓа на брегот на Арапскиот Залив на Обединетите Арапски Емирати, помеѓу Шарџа до југозапад и Рас ал-Каима на североисток. Неговата внатрешна граница лежи на 32 километри од главната крајбрежје. Вкупната површина на емиратот е околу 777 квадратни километри, што е еквивалентно на 1 проценти од вкупната површина на земјата, со исклучок на островите.

Градот Ум Ал Каиваин, главен град на емиратот, се наоѓа на тесен полуостров кој заокружува голем поток 1 километар широк до 5 километри. Овде се наоѓаат канцелариите на администраторот, административните и трговските центри на владетелот, главното пристаниште и Центарот за истражување на марикирството, каде што се одгледуваат пилинзи и риби на експериментална основа. Градот има и сочувани остатоци од стара тврдина, чија главна порта е обвиткана со одбранбени топови.

Фалај ал-Муала, атрактивна природна оаза, се наоѓа 50 километри југоисточно од градот Ум Ал Каиваин. Островот Синајах, кој лежи на копно од далечина со кратко растојание, има важни области на мангрови заедно со колонија за размножување на корморантите на Сокотра.

РАС АЛ КАИМАх

Рас Ал Каимах, најверно емиратот на западниот брег на ОАЕ, има крајбрежје од околу 64 километри на арапскиот Залив, поддржано од плодна завеса, со посебна енклава во срцето на планините Хазар на југоисток. Двата дела на емират имаат граници со султанатот Оман. Покрај својата територија на копното, Рас Ал Каима поседува голем број острови, вклучувајќи ги и оние од Голема и Мала Тунб, окупирана од Иран уште од 1971. Областа на емиратот е 168 квадратни километри, што е еквивалентно на 2.2 проценти од вкупната површина на земјата, без острови.

Градот Рас Ал Каима е поделен на два дела од Кор Рас Ал Каима. Во западниот дел, познат како Стариот Рас Ал Каимах, се Националниот музеј Рас Ал Каимах и голем број владини оддели. Источниот дел, познат како Ал Накел, ја сместува канцеларијата на владетелот, неколку владини оддели и трговските компании. Двата дела се поврзани со голем мост изграден преку Кор.

Кор Хувеер е индустриски регион лоциран приближно 25 километри на север од градот Рас Ал Каимах. Покрај главните претпријатија за цемент, чакал и мермер, таа е исто така и локацијата за Порт Сакра, главно извозно пристаниште за емиратот и традиционалното рибарско подрачје на Рамс. Областа Дигдага, од друга страна, е добро позната земјоделска област и ја сместува фармацевтската фабрика Julулфар, најголемата во арапскиот Залив.

Другите важни центри во емиратот вклучуваат: Ал-Хамранија, земјоделски центар и исто така локацијата за меѓународниот аеродром Рас Ал Каимах, Хат, туристичко одморалиште кое е познато по своите термални извори, Масафи кој е добро познат по овоштарниците и природните извори и Вади ал Каур, атрактивна долина во јужните планини.

ФУЈАРАРА

Со исклучок на некои мали енклави кои припаѓаат на Шарџа, Фуџара е единствениот емират сместен покрај Оманскиот Залив. Неговиот брег е во должина од повеќе од 90 километри и неговата стратешка локација одигра клучна улога во нејзиниот развој. Областа на емиратот е 1165 квадратни километри, што е еквивалентно на 1.5 проценти од вкупната површина на земјата, без острови.

Градот Фуџара, главен град на емират, е центар со брзо развивање кој содржи канцеларија на владетелот, владини оддели, многу комерцијални компании и голем број хотели, како и аеродром и пристаниште Фуеирах, едно од најдобрите светски бункери за нафта пристаништа.

Физичките одлики на емиратот се карактеризираат со залутаните планини Хаџар кои граничат со плодната крајбрежна рамнина, каде се случил поголемиот дел од населбата. Благословен со драматични предели, Фуаира е добро расположена да продолжи да ја гради својата туристичка трговија. Атракциите вклучуваат некои одлични места за нуркање, природната убавина на планините и крајбрежјето, културните и историските атракции и, секако, сигурното зимско сонце.

Историскиот град Дибаба ал-Фуџара, на северниот крај на емиратот, е важен центар и за земјоделство и риболов, додека селото Бидија има уникатна џамија од четири куполи, која е најстара во земјата.

Што се случува ако се регистрирате во компанијата Дубаи Сити
Што се случува ако се регистрирате Дубаи Сити Компани

Владата на ОАЕ

Според системот на управување на Обединетите Арапски Емирати, Претседателот на Федерацијата го избира тело познато како Врховен совет на владетели. Врховниот совет е највисокото тело за креирање политики во Обединетите Арапски Емирати, а Претседателот и Потпретседателот се избрани од неговото членство за обновливи пет години.

Врховниот совет има и законодавни и извршни овластувања. Покрај планирањето и ратификувањето на сојузните закони, Врховниот совет го одобрува номинираниот Премиер на Претседателот и е опремен да ја прифати неговата оставка, доколку биде потребно.

Премиерот го назначува Претседателот. Потоа, тој или таа назначува Министерски совет или Кабинет, за да го надгледува развојот и имплементацијата на федералната политика во сите портфолија на власта.

Покрај Врховниот совет и Советот на министри, парламент со член 40 познат како Федерален национален совет (FNC), исто така, ги испитува предложените нови закони и дава совети до Кабинетот на ОАЕ, како што се бара. ФНЦ има овластување да ги повикува и да ги испрашува министрите во врска со нивните сопствени перформанси, обезбедувајќи дополнителен степен на одговорност на системот. Развојни настани за отворање на одлуки беа направени во декември 2006, со првиот индиректен избор на членови на FNC. Претходно, сите членови на ФНЦ беа назначени од Владетелите на секој Емират.

Воведувањето индиректни избори претставува почеток на процес за модернизирање на системот на управување на Обединетите Арапски Емирати. Според овие реформи, индивидуалните владетели избираат изборен колеџ чии членови вкупно 100 го надминуваат бројот на членови на FNC што ги држи тој Emirate. Членовите на секој колеџ потоа избираат половина од членовите на ФНЦ, додека другата половина продолжуваат да ги назначува секој Владетел. Процесот резултираше со FNC во која една петтина од нејзините членови се жени.

Идните иницијативи се очекува да ја прошират големината на FNC и да ја зајакнат интеракцијата меѓу него и Советот на министри, за понатамошно подобрување на ефикасноста, одговорноста и партиципативноста на владата во Обединетите Арапски Емирати. Во ноември 2008, термините за членовите на FNC беа продолжени од две на четири години, што е поконзистентно со другите парламенти во светот. Покрај тоа, владата ќе поднесе извештај до ФНЦ за предложените меѓународни договори и договори, а тие договори ќе бидат дискутирани од ФНЦ пред нивното ратификување.

Историски гледано, политичкото опкружување на Обединетите Арапски Емирати се карактеризира со голема наклонетост кон раководството на земјата и институциите на влада. Ова во голема мерка е како одговор на брзиот раст и развој што ОАЕ ги искуси под нивно водство во последните децении.

Историја и наследство на Обединетите Арапски Емирати

Човекот ја окупира земјата сега позната како Обединети Арапски Емирати (Обединетите Арапски Емирати) ОАЕ (стотици илјади години) и, навистина, областа може да има важна улога во миграцијата на раниот човек од Африка во Азија. Со текот на времето, животната средина значително се промени. Пред околу 7500 години, климата беше релативно бенигна и има значителни докази за човечко окупација, но приближно 3000 п.н.е. условите станаа многу посушни, со резултат дека земјоделството беше ограничено во голема мера во збогатени оази заедници.

Трговското стопанство било воспоставено уште од рана фаза и бакарот бил транспортиран од планините Хазар во урбани центри на северот уште во 3000 п.н.е., од каде се извезувал во Месопотамија. Камели-каравански рути низ регионот од север кон југ исто така обезбеди алтернативен пат до Индија. Пристаништата како Julулфар (Ра-ал-Каимах) на крајот станаа цветаат привлекувања, благодарение во голема мера на трговијата со бисери.

Во шеснаесеттиот век, пристигнувањето на Португалците во Заливот предизвикало големи нарушувања за пристаништата од источниот брег, како што се Дибаба, Бидија, Кор Факан и Калба. Сепак, до почетокот на деветнаесеттиот век, едно локално племе, Каваисим, изградило флота од над шеесет големи бродови и скоро 20,000 морнари - доволно за да предизвика британска офанзива за контрола на поморските трговски патишта меѓу Заливот и Индија.

Обединетите Арапски Емирати - Водич за иселеници
извор Суши од Стариот Дубаи

До раните 1790s, градот Абу Даби стана толку важен бисерен центар што водачот на племињата Бани Јас, шеикот на Ал Бу Фалах (чии потомци, Ал Нахјан, се присутни владетели на Абу Даби), се пресели таму од оазата Лива, некои 150 километри на југо-запад. Неколку децении подоцна, членовите на Ал Бу Фаласах, друга гранка на Бани Јас, се населиле покрај потокот во Дубаи, каде и денес продолжуваат да владеат како семејството Ал Мактум.

Риболов од бисер продолжи да цвета, но на крајот Првата светска војна, економската депресија на 1930, и јапонскиот изум на култивираниот бисер предизвика трговијата да се намали - со катастрофално влијание врз економијата на регионот.

Меѓутоа, со 1950 се појави откритието на нафта, а на 6 август 1966, Неговото Височество (г.) шеикот Зајед бин Султан Ал Нахјан стана Владетел на Абу Даби. Така започна период на интензивно планирање и развој, при што Абу Даби, и на крајот целиот Обединетите Арапски Емирати, започнаа да се приближуваат кон остатокот од светот во однос на модернизацијата и економската сила. На 2 декември 1971, официјално беше основана уставна федерација од шест држави позната како Обединети Арапски Емирати. Ова се состоеше од Абу Даби, Дубаи, Шарџа, Ајман, Ум ал-Кајаин и Фуџара. Шеик Зајед беше избран за претседател и ХХ Шеик Рашид бин Саид Ал Мактум, Владетел на Дубаи, за Потпретседател. Седмиот емират, Ра е ал-Каима, се приклучи на Федерацијата во 1972.

Несомнено е дека просперитетот, хармонијата и современиот развој, кои денес ги карактеризираат Обединетите Арапски Емирати, во голема мерка се должат на формативната улога што ја играат основачките татковци во регионот. Во 2004, Шеик Зајед беше наследен како претседател на Обединетите Арапски Емирати и како Владетел на Абу Даби од неговиот најстар син, Х.Х. Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан. Принципите и филозофијата што тој ги донесе на владата, сепак, остануваат во срцето на Федерацијата и нејзините политики денес. По смртта на неговиот брат Шеик Мактум, во 2006, ХХ Шеик Мохамед бин Рашид Ал Мактум, Владетел на Дубаи, беше избран за Потпретседател и Премиер на Обединетите Арапски Емирати.

Извор: Годишен зборник на UAE2010 - Национален совет за медиуми на ОАЕ

Надворешна политика

Политичкото раководство на Обединетите Арапски Емирати работи во рамките на широката надворешно-политичка рамка што беше основана од основачкиот претседател на Федерацијата, г.Х. Шеик Зајед бин Султан Ал Нахјан. Овој пристап ги нагласува дипломатијата, преговорите и сочувството. Обединетите Арапски Емирати се свесни за посветеноста кон соседите и меѓународната заедница во однос на регионалниот мир, стабилност и безбедност за сите. За да се постигнат овие цели, таа има намерно промовирано мостови, партнерства и дијалог. Потпирајќи се на овие алатки за ангажман allowed овозможи на Владата да оствари ефективни, урамнотежени и широки врски со меѓународната заедница.

Водечки принцип на надворешната политика на Обединетите Арапски Емирати е вербата во потребата за правда во меѓународните договори меѓу државите, вклучително и потребата од почитување на принципот на немешање во суверените работи на другите нации. Обединетите Арапски Емирати се посветени на мирно решавање на споровите и ги поддржува меѓународните институции да го зајакнат владеењето на меѓународното право и спроведувањето на конвенциите и договорите.

Регионални политики

Една од главните одлики на надворешната политика на Обединетите Арапски Емирати е развој на поблиски врски со соседите на Арапскиот Полуостров преку шестчлениот Совет за соработка со Заливот (ГКЦ). За време на 2009, развојот на настаните во Палестина, Ирак, Иран, Јемен, Авганистан и Пакистан и иницијативите потребни за справување со нив го формираа јадрото на дијалогот на ОАЕ со светските лидери. Обединетите Арапски Емирати се посветени на мирот, безбедноста и стабилноста во арапскиот регион, како и за нормализирање на односите меѓу сите земји и за правично и трајно решение за блискоисточниот конфликт. Верува дека мирот не може да се постигне додека Израелската окупација на палестинските и другите арапски територии продолжува. Поддржува крај на израелската окупација и формирање независна палестинска држава, со источен Ерусалим како нејзин главен град, во рамките на договорот заснован на Арапската мировна иницијатива.

Обединетите Арапски Емирати постојано повикуваа на меѓународна акција за замрзнување на изградбата на еврејските населби во Западниот Брег и Ерусалим, во обид да го заживеат мировниот процес на Блискиот исток. Во меѓувреме, ја осуди израелската агресија во Газа и изрази солидарност со Палестинците погодени од војната. Обединетите Арапски Емирати им обезбедија помош на Палестинците во износ над милијарди Dh11 (американски долари 3bn), вклучително и развојни фондови за инфраструктура, домување, болнички и училишни проекти. Покрај тоа, земјата донираше Dh638.5 милиони евра (174 милиони американски долари) за реконструкција во Газа.

Обединетите Арапски Емирати се активен поддржувач на ирачката влада и побара да се почитува територијалниот интегритет на Ирак, неговиот суверенитет и независност. Федерацијата има една од ретките арапски амбасади што функционираат и жител на амбасадорите во Багдад и ги откажа долговите во вредност од околу Dh25.69 милијарди (US 7bn) за поддршка на напорите на Ирак за реконструкција. И покрај долготрајниот спор со Иран по прашањето на трите окупирани острови ОАЕ и загриженоста за иранската нуклеарна програма, Обединетите Арапски Емирати ги отвори сите канали на конструктивен ангажман што може да резултира во механизам за мерки за градење доверба и мирно решавање на сите извонредни проблеми. Федерацијата продолжува да придонесува конструктивно во меѓународните напори насочени кон стабилизирање на Авганистан и поддршка на нејзината заложба за враќање на безбедноста. Даде хуманитарна и развојна помош од 550 милиони УСД и е единствената арапска земја која врши хуманитарни активности на теренот во Авганистан.

Глобална заедница

Надвор од самиот регион, надворешната политика на Обединетите Арапски Емирати продолжува да се прилагодува за да се сменат во развојните промени во глобалната заедница. Како дел од неговиот прагматичен пристап, тој гради билатерални и мултилатерални односи со индустријализираните земји и земјите во развој, додека ги зајакнува врските со традиционалните сојузници на Западот. Важен аспект на надворешната политика на Обединетите Арапски Емирати става голем акцент на негување на проширување на трговски и инвестициски врски со други земји и институции ширум светот. Брзо развивачката позиција на Федерацијата како финансиски центар за регионот на Блискиот исток дополнително ја зацврсти и јакне својата позиција како член на глобалната заедница.

Бидејќи Азија ја совлада неодамнешната економска криза поуспешно од другите делови на светот, имаше огромни индикации дека некои од најголемите азиски земји ќе играат повлијателна улога во светот политика. Апсорбирајќи ја оваа промена и како одраз на желбата за понатамошно консолидирање на врските, раководството на ОАЕ продолжи да ги развива своите односи со голем број земји од Азија, вклучувајќи ги и Кина и Индија. Еден голем дипломатски успех за време на 2009, што исто така го одразуваше нејзиниот растечки меѓународен статус, дојде кога Абу Даби беше избран да биде домаќин на седиштето на Меѓународната агенција за обновлива енергија (ИРНА).

Обединетите Арапски Емирати објави документ за политика за нуклеарна енергија за цивили, користејќи ги нагласувајќи ги нејзините транспарентни политики и подготвеност да се придржуваат кон сите поврзани мерки за безбедност и безбедност. Во меѓувреме, Одборот на гувернери на меѓународната агенција за атомска енергија го одобри ратификувањето на Обединетите Арапски Емирати за дополнителни мерки за нуклеарна инспекција познати како Дополнителен протокол, со што се обезбедува посветеност на Договорот за неширење на нуклеарната енергија. Друга клучна област на соработката со ОАЕ е глобалната борба против тероризмот, вклучително и тероризмот спонзориран од државата.

Странска помош

И покрај влијанието на финансиската и економската криза врз економијата и проектите за развој на регионот, ОАЕ ги продолжи своите хуманитарни програми за помош и развој во многу земји. Неговите напори во овој поглед ги призна генералниот секретар на ООН Бан Ки Мун, кој го пофали нејзиниот хуманитарен став и работата во ублажувањето на страдањата на луѓето во различни делови на светот за време на природни непогоди и човечки конфликти.

СИДА се канализира преку голем број клучни организации, како што е Фондот за развој Абу Даби, кој за време на 2009, поддржуваше проекти во Мароко, Буркина Фасо, Танзанија, Бангладеш, Палестина, Бенин, Јемен, Авганистан, Судан, Еритреја и други; Органот на Црвената полумесечина (една од првите десет организации членки на Меѓународниот комитет на Црвениот крст), чии најефикасни активности вклучуваат обезбедување вода за пиење во земјите погодени од суша и опустинување, опремување на болници во оддалечените области на сиромашните земји, и е се фокусираше главно на образованието на децата во сиромашните земји. Покрај тоа, Нор Дубаи, меѓународна добротворна иницијатива за спречување и третман на слепило и слаб вид, соработува со Светската здравствена организација и Меѓународната агенција за спречување на слепило. Во последниве години, акцентот беше ставен на хуманитарната помош за оние кои се погодени од природна непогода или судир и сиромаштија.

Севкупно, во текот на последните три и пол децении Обединетите Арапски Емирати придонесоа повеќе од Dh255 милијарди (US $ 69.4 милијарди милијарди), во заеми, грантови и помош се дава на основа на влада до влада, Федерацијата е исто така најголем придонес во меѓународните агенции, ставајќи ги достапните милијарди Dh100 (американски долари 27 милијарди американски долари) преку Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка. Канцеларијата за координација за надворешна помош на ОАЕ, формирана во соработка со Канцеларијата на ООН за координација на хуманитарните работи, е неодамна воспоставен форум што ќе доведе до тоа Федерацијата да се вклучи во помошта на мултилатерално ниво, наместо да се фокусира на поддршка преку традиционалните билатерални значи

Извор: Годишен зборник на UAE2010 - Национален совет за медиуми на ОАЕ

Економија

И покрај фактот дека Обединетите Арапски Емирати сега се наоѓа на постојана траекторија за обновување, тоа беше значително влијание од неодамнешната глобална економска криза. И покрај првичното перниче создадено од високите цени на нафтата, Федерацијата на крајот беше погодена од продлабочувањето на глобалниот пад што доведе до пад на побарувачката за нафта, влечејќи ги цените на помалку од една третина од нивниот јулиски врв 2008. Реверзијата на голем прилив на приватен капитал доведе до нагло паѓање на индексите на берзата. Покрај тоа, пад на секторот градежништво и недвижнини, главните текови на економската експанзија на Обединетите Арапски Емирати, значеше дека растот на 2009 е нагло опаѓа од претходните години. Во октомври 2009, Министерството за економија предвиде раст од само 1.3 проценти за годината.

Бројките за 2009 беа во значителен контраст со оние за 2008, кога растот на бруто домашниот производ на Обединетите Арапски Емирати (БДП) достигна 7.4 проценти. Водечки во тој пораст беше секторот на нафта и бензин, кој се прошири за 35.6 проценти, главно како резултат на зголемувањето на цената на нафтата. Другите силни сектори за раст во 2008 вклучуваат градежната индустрија (26.1 проценти), преработувачката индустрија (17.2 проценти), финансискиот сектор (15.9 проценти), трговијата на големо и услугите за поправка на мало (18.7 проценти), ресторанот и трговија со хотели (15.1 проценти).

Трговија

Во 2008, трговскиот биланс на Обединетите Арапски Емирати се зголеми за 35.3 проценти, од Dh170.85 милијарди (US $ 46.5 милијарди американски долари) во 2007 до Dh231.09 милијарди (US 62.9 американски долари), што во најголем дел се должи на растот на 33.9% на вредноста на извозот и повторниот извоз и раст на вредноста на извозот на нафта 39.7, заедно со зголемување на 37.1% на вредноста на извозот на бензин. Зоните за слободна трговија забележаа раст на извозот 16.4%, што достигна Dh97.46 милијарди (US 26.6 милијарди американски долари) во 2008. Во меѓувреме, повторен извоз достигна Dh 345.78 милијарди (US $ 94.2 милијарди милијарди); пораст на 33.4 проценти. Зголемувањето на домашната побарувачка како резултат на зголемувањето на населението и нивото на приход, заедно со позитивниот раст на трговијата со повторен извоз, помогна да се зголеми вредноста на увозот за 33.4 проценти за да достигне милијарди Dh735.70 (американски долари 200.4 милијарди милијарди).

инфлацијата

Инфлацијата во првите единаесет месеци од 2009 беше значително xNUMX на цент-пад од претходните години. Пониските цени на домувањето и трошоците за храна придонесоа за дефлаторни притисоци во економијата. Во 1.7, инфлацијата изнесуваше 2008 проценти, бидејќи значителните приходи од повисоките цени на нафтата го поттикнаа економскиот раст, создавајќи недостиг на имот и услуги. Во исто време, послабиот американски долар и повисоките глобални цени на храната го направија увозот поскап. Наведената политика на ОАЕ Централната банка е да ги задржи официјалните каматни стапки на ниско ниво со цел да го заживее економскиот раст.

Индустрија и диверзификација

Не-јаглеводородните сектори учествуваа со 63 проценти од БДП во 2008, и покрај високите цени на нафтата и бензинот, придонесувајќи за Dh 2.16 трилиони долари (590 американски долари милијарди американски долари) за економијата. Обединетите Арапски Емирати се надеваат дека ќе го намалат придонесот на секторот јаглеводороди на приближно 20 проценти во следните десет до 15 години со промовирање на раст на друго место во економијата. Производството и индустријата и понатаму се важни компоненти на амбициите на Федерацијата за економска трансформација, градејќи се на такви веќе просперитетни сектори како топење алуминиум, керамика и фармацевтски производи.

Во 2009, Абу Даби ја претстави својата економска визија 2030, поставувајќи патоказ за поголема економска диверзификација. Компанијата за развој на Мубадала, стратешката инвестициска рака на Владата на Абу Даби, плаќа голема улога во индустрискиот развој на регионот, вклучително и проекти во аероструктурата (компоненти на аеродромот на авиони), производство, комерцијални финансии, енергија и слободно време. Абу Даби се фокусира и на обновливите извори на енергија и владината идна енергетска компанија Масдар е клучен дел од оваа стратегија. Масард Сити, кој компанијата го опишува како „првиот светски карбонски-неутрален нулта отпад град и седиште на Меѓународната агенција за обновлива енергија (IRENA)“, на крајот ќе ги смести жителите на 40,000 и дневните патници 50,000 кои работат во некои 1500 фирми за зелена енергија. Masdar, исто така, инвестира многу во брзорастечката технологија на панели соларна енергија со тенки филмови, што вклучува изградба на фабрика во Абу Даби способна за производство на доволно панели секоја година за производство на 130 мегавати

Дубаи, додека ги реструктуира некои свои големи компании поддржани од државата, продолжува да ги надградува своите значајни јаки страни во индустријата, туризмот и трговијата. Шарџа исто така постапува со планови за индустриски развој, а Ра-ал-Кајмах Инвестициско тело (РАКИА) планира да започне концепт на тематските зони на индустријата за создавање кластери на производствени капацитети. Фуџара воспоставува виртуелна слободна зона, прва во Обединетите Арапски Емирати, која ќе им овозможи на меѓународните компании да прават бизнис за помалку од онаа што ја плаќаат воспоставените слободни зони. Покрај тоа, Владата на Обединетите Арапски Емирати е во завршна фаза на изготвување на закон за индустриски производи, кој исто така се очекува да го охрабри создавањето на националните индустрии.

Недвижен имот

Неколку големи проекти беа завршени во 2009, еден од најимпресивните е островот Јас, одморалиште за рекреација во Абу Даби и дом на патеката Јас Марина, кој беше домаќин на Големата награда на Формула 1 во ноември 2009. Големи инфраструктурни шеми таму каде што се завршени, вклучително и микро-метро во Дубан Мил., Вреден транспортен систем кој го опфаќа срцето на емиратите; Мостот на Шеик Калифа, кој го поврзува островот Абу Даби со Саадит и островот Јас; и панор umумеријах Монорел. Највисоката зграда во светот; Бурџ Калифа во Дубаи, отворен во текот на првата недела на 28.

Туризмот

Туризмот е важен сектор за раст за целата економија во Обединетите Арапски Емирати. Абу Даби и Дубаи поминале низ ребрендирање вежби, фокусирајќи се на хотели со врвен квалитет и одморалишта за одмор. Од тропското островско одморалиште Сер Бани Јас во западен Абу Даби, пустинските скривалишта на Каср ал-Сараб, во оазата Лива, и Ал Маха и Баб ал-Шамс во Дубаи до добро седиштата крајбрежни одморалишта на Фуџара, Ра е ал Каима и Ајман, Обединетите Арапски Емирати нуди извонредни објекти на некои оддалечени и убави локации. Предводниците на проекти, како што се хотелот „Емирати палас“, Бурџ ал-Арап, Мадинат umeумеира и Бруж Калифа помогнаа да се подигне профилот на земјата, со резултат Федерацијата да има многу да понуди дури и најпребирливите гости. Во 11.2 се очекуваат над 2010 милиони посетители, што го поткрепува успехот на обидите на Обединетите Арапски Емирати за зајакнување на инвестициите во угостителската индустрија.

Леснотија за водење бизнис

Во 2009, Обединетите Арапски Емирати се искачија на четиринаесет места во извештајот „деловно работење“ составен од Светската банка и неговата меѓународна финансиска корпорација. Меѓународно признатиот извештај ги проценува земјите колку е лесно за малите и средни претпријатија да водат бизнис. Федерацијата се искачи на триесет и третата позиција на глобалното рангирање за регулаторна реформа, делумно како резултат на одлуката на Владата за укинување на минималниот капитал за капитал за некои почетни бизниси од Dh150,00 (УСД $ 40,871).

Две други клучни причини за подемот на Обединетите Арапски Емирати беа насочување на процесот вклучен во добивање на градежни дозволи и подобрување на капацитетот во Дубаи пристаништа.

Надворешни инвестиции

Инвестициите во прекуокеанските пазари веќе долго време се интегрални во стратегискиот погон на Обединетите Арапски Емирати за создавање безбедносна мрежа за идните генерации, поточно оние кои еден ден се соочуваат со изгледите за исцрпени резерви на јаглеводороди. Меѓу најголемите меѓународни тела за инвестиции во Емирати се: Инвестицискиот орган во Абу Даби, Инвестициониот совет во Абу Даби, Инвест АД, Инвестициската корпорација од Дубаи, Дубаи холдинг, Групацијата за комерцијални операции на холдинг во Дубаи (вклучувајќи ја и групата за недвижнини во Дубаи, Сама Дубаи, Татвеер, итн.) И Дуаби холдинг инвестициска група), и Дубаи свет. Покрај тоа, Мубадала, Националната енергетска компанија Абу Даби (Така) и Интернешнл Петролеум Инвестициска компанија (IPIC) го следи развојот на енергијата во странство.

Финансиски сектор

Чекори преземени од страна на федералните институции во 2008 за враќање на довербата во финансискиот систем, вклучително и објектот на Централната банка на Обединетите Арапски Држави Dh50 милијарди (американски долари 13.6 милијарди американски долари) за поддршка на локалните заемодавачи, и Министерството за финансии на Обединетите Арапски Држави Dh70 милијарди (американски долари 19 милијарди американски долари) за ликвидност шема за поддршка, беа дизајнирани да ги зголемат заемите, бујните берзи и да дадат поттик за економската активност. Во 2008, Федералната влада исто така објави дека ќе доплати до милијарди Dh120 милијарди (американски долари 32.7 милијарди американски долари) достапни на банките низ целата земја во рамките на неколку програми за заеми, и гарантира депозити и меѓубанкарски заеми за три години.

Во февруари 2009, Министерството за финансии во Абу Даби инјектираше Dh16 милијарди (американски долари 4.35 милијарди американски долари) во пет од најголемите банки во емиратот. Овие мерки помогнаа во утврдување на билансите на банките, иако банкарската добивка падна во првиот квартал, а Министерството за економија формираше итен финансиски комитет за разгледување на понатамошни активности за поддршка на заемодавачите.

Во текот на годината, банките објавија пораст на стандардните и пропуштените плаќања на комерцијални и потрошувачки заеми. Како резултат, наведените банки на Обединетите Арапски Емирати зедоа претпазлив пристап со тоа што известуваа повисоко од вообичаеното обезбедување на лоши заеми. За да помогнат во дополнителното прибирање капитал во банкарскиот систем, Централната банка им наложи на заемодавците дека од 2010 тие мораат да ги почитуваат регулативите на Базел II за адекватност на капиталот за банките и да посветат повеќе внимание на контролата и управувањето со ризиците. Владата, исто така, ги објави плановите за спојување на двата најголеми заемодавачи на „Емирати“, Амлак и Тамвел. Ова се смета за клучна за закрепнување на пазарот на домување.

Отплатата на заемите добиени од пазарот од страна на владините конгломерати беше во фокусот на активност во 2009. Во февруари 2009, Владата на Дубаи продаде Dh36.7 милијарди (американски долари 10 милијарди американски долари) во обврзници на Централната банка за да им помогне на компаниите што ја контролираат да вршат исплати на долгови и да плаќаат изведувачи. За да се следи дистрибуцијата на овие средства, Фондот за финансиска поддршка во Дубаи е основан во јули 2009. На 25 ноември 2009, владата во Дубаи објави дека собрала Dh18.4 милиони американски долари (американски долари 5 милијарди американски долари) во финансирање од Националната банка Абу Даби и Ал Хилал банка, и двете се контролирани од еден од најголемите фондови за суверено богатство на Абу Даби, Инвестицискиот совет во Абу Даби. Дубаи, исто така, успешно управуваше голем број големи долгови во 2009, вклучително и рефинансирање на финансискиот оператор за менувачкиот оператор Борс Дубаи во февруари, во рок од февруари, и отплата на милијарди Dh12.47 (американски долари 3.4 (милијарди американски долари) Исламска врска во ноември.

Пазари на берза

Акциите наведени на финансискиот пазар во Дубаи завршија годинава за 10.2 проценти, но сепак беа повеќе од 70 проценти за разлика од највисоките достигнувања од претходната година. Акциите на берзата за хартии од вредност во Абу Даби пораснаа за 14.7 проценти во 2009, но сепак беа намалени за 46 проценти од високите 2008.

Нафта и гас

Со дел од земјишната маса на некои од нејзините соседи на Заливот, Обединетите Арапски Емирати е четвртиот најголем извозник на сурова нафта во регионот, по Саудиска Арабија, Иран и Ирак.

Обединетите Арапски Емирати има шести по големина докажани резерви во светот на конвенционална сурова нафта и седмото најголеми докажани резерви на природен гас. Иако е само девет најголем светски производител на нафта, тој е петти по големина извозник на нето нафта, со само Русија и Саудиска Арабија извезуваат значително повеќе. Неговиот суров извоз тесно се приближува до оние на Иран и Кувајт, кои сите имаат поголеми резерви.

Во 2009, заради примерна согласност со рекордните намалувања на производството, ветени од Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) за стабилизирање на пазарите на нафта, производството на нафта на ОАЕ падна на околу 2.3 милиони барели на ден (bpd) од 2.9 милиони во 2008. Производството на гас застана приближно 7 милијарди стандардни кубни метри на ден. Обединетите Арапски Емирати продолжуваат со плановите за проширување на капацитетот за производство на нафта и гас, но тој ја прошири временската рамка за развој на нафтата, притоа давајќи им поголем приоритет на проектите за гас.

Во почетокот на 2009, докажаните резерви на гас на Федерацијата стоеја на 227.1 трилиони кубни метри - доволен гас за повеќе од снабдувањето 130 години по неодамнешните стапки на производство. Меѓу другото, ова значи дека недостигот на гас на „Емирати“ не се должи на недостаток на резерви на бензин, туку на недоволен развој, иако голем дел од резервите на гас се од еден вид кој е скап и тежок за производство. Абу Даби е клучен во зајакнувањето на целокупниот капацитет за производство на нафта и гас на Обединетите Арапски Емирати, бидејќи содржи околу 94 проценти од резервите на нафта на Федерацијата и повеќе од 90 проценти од нејзините резерви на гас. Го проширува капацитетот и за производство на нафта и за гас.

Во меѓувреме, производството на нафта во Дубаи, кое некогаш претставуваше околу половина од БДП на емират, драматично падна од својот врв на 1991 од 1,3 милијарди долари; за 410,000 се спушти на 2007 бод на ден. Додека продолжува да пумпа бензин од оф-шор полињата, Дубаи троши и повеќе гориво отколку што произведува, а се повеќе зависи од увозот за да ја сочинува разликата. Емират веќе набавува неколку стотици милиони кубни метри на ден на гас од „Долфин енерџи“, компанија Абу Даби која увезува гас со гасовод од Катар.

Четири од преостанатите пет емирати на Обединетите Арапски Емирати исто така имаат мали количини на производство на нафта и гас; Фуџара не произведува нафта или гас, иако во моментов е во тек програма за експлоатација на копно. Сепак, второто по големина пристаниште во светот за бункери се наоѓа на неговиот брег. Пристаништето Фуџара, на Арапското Море, ракува околу 1 милиони тони месечно морско транспортно гориво и други нафтени производи. Пристигнувањето во 2008 на увоз на гас преку гасоводот „Делфин Енерџи“ од Катар го олесни развојот на електрична енергија и вода во емиратот и ја стимулира локалната индустрија.

IPIC, во сопственост на владата на Абу Даби, гради стратешки гасовод на сурова нафта за испорака до 150,000 долар нафта од крајбрежните полиња на Абу Даби или нов извозен терминал во Фуџара. Проектот има за цел да обезбеди извозна рута за суровата Абу Даби, која ја заобиколува поморската точка на Заливот во теснецот Хормуз. Тој е закажан за завршување во 2010, при што првата испорака на танкер од Фуџара се очекува во почетокот на 2011. IPIC, исто така, развива рафинерија за нафта и објекти за складирање на пристаништето Фуџара.

Извор: Годишен зборник на UAE2010 - Национален совет за медиуми на ОАЕ

енергија

Со скоро 10 проценти од вкупниот светски снабдување со докажани резерви на сурова нафта и петтиот најголем светски резерви на природен гас, ОАЕ е клучен партнер и одговорен снабдувач на глобалните пазари на енергија. Додека главната основа за економијата, извозот на нафта сега учествува со само околу 30 проценти од вкупниот бруто-домашен производ, како резултат на агресивните владини политики дизајнирани да ја диверзифицираат економијата на Обединетите Арапски Емирати.

Обединетите Арапски Емирати исто така спроведуваат програми за обновлива енергија и енергетска ефикасност. Во 2005, ОАЕ го ратификуваше Протоколот од Кјото кон Конвенцијата на ООН за климатски промени, станувајќи една од првите најголеми земји што произведуваат нафта што го стори тоа. Абу Даби има воспоставено и една од најсеопфатните светски иницијативи за обновлива и алтернативна енергија во светот.

Нафта и природен гас

Секој Емират го контролира сопственото производство на нафта и развојот на ресурсите. Абу Даби има повеќе од 90 проценти од нафтените ресурси на Обединетите Арапски Емирати или околу 92.2 милијарди барели. Дубаи содржи проценетата 4 милијарди барели, по што следат Шарџа и Рас ал Каима со 1.5 милијарди и 100 милиони барели нафта, соодветно.

Абу Даби има историја на добредојде на инвестициите во приватниот сектор во нејзиниот возводно истражување и нафта и гас сектор. Навистина, Абу Даби беше единствениот член на ОПЕК кој не ги национализирал посетителите на странските инвеститори за време на бранот на национализација што ја зафати глобалната индустрија за нафта и гас во средината на 1970, и и понатаму има корист од високи нивоа на инвестиции во приватниот сектор. Денес меѓународните нафтени компании од Соединетите држави, Јапонија, Франција, Велика Британија и други земји продолжуваат да држат комбинирани удели во капиталот помеѓу 40 и 100 проценти во огромните отстапки на нафта во Абу Даби.

Обединетите Арапски Емирати извезуваат 60 проценти од својата сурова нафта во Јапонија, што го прави најголемиот клиент на Обединетите Арапски Емирати. Извозот на гас е скоро целосно во Јапонија, најголем светски купувач на течен гас, со Обединетите Арапски Емирати снабдува скоро една осмина од вкупните барања на Јапонија.

Поради претежно географските реалности кои влијаат на трошоците за транспорт, Обединетите Арапски Емирати извезуваат минимални количини нафта и гас во Соединетите држави. Сепак, Обединетите Арапски Емирати е важен снабдувач на нафта и гас на меѓународниот пазар и втор само за Саудиска Арабија во однос на капацитетот за производство на резервно нафта. Покрај тоа, агресивните планови на Обединетите Арапски Емирати за проширување на производниот капацитет значително ќе придонесат за неутрализирање на идните, зголемувања на побарувачката, предизвикани од цената на суровата нафта.

Проектот Делфин, кој увезува природен гас со гасовод од Катар до Обединетите Арапски Емирати, беше првиот најголем прекуграничен договор за енергија помеѓу земјите од Заливот. Проектот ќе го ослободи гасот на Абу Даби за обновување и извоз на сурова нафта. Окцидент Петролеум од Соединетите држави и Тотал на Франција секој има акционерски капитал од 24.5 проценти во проектот, додека Владата на Абу Даби ги држи преостанатите 51 проценти. Првите комерцијални испораки на Катар природен гас започнаа во текот на летото на 2007 и ќе продолжат во текот на 30-годишниот мандат на договорот за развој и споделување на производството, потпишан со Владата на Катар.

Обезбедување на испораки на нафта

Во обид да ја зајакнат безбедноста на снабдувањето, владите во Заливот го проучуваат развојот на нафтоводите што ќе го заобиколат теснецот Хормуз. Околу две петтини од светската трговија со нафта во моментот се испорачува со танкер низ овој премин широк 34.

Доколку се градат, цевководите би можеле да се движат колку 6.5 милиони барели нафта дневно или околу 40 проценти од износот што се испорачува во теснецот. Изградбата на првиот, помал гасовод ќе пренесе нафта од нафтеното поле Хабсан на Обединетите Арапски Емирати до Емиратот Фуџара, што се наоѓа надвор од теснецот на Оманскиот Залив.

Проширување на снабдувањето со нафта

Обединетите Арапски Емирати и понатаму значително го зголемуваат своето производство за снабдување на глобалните пазари на енергија. Додека некои нации на ОПЕК и многу земји што не се на ОПЕК бележат пад на производството во последните пет години, ОАЕ го зголемија вкупното производство на сурова нафта за приближно 31 проценти. Во ниту една година во тој период просечното годишно производство падна под претходната година.

Осврнувајќи се на иднината, нагорните тела на нафта и гас во Обединетите Арапски Емирати продолжуваат да идентификуваат нови проекти насочени кон зајакнување на капацитетот за производство на сурова нафта на нацијата до скоро 4 милиони барели на ден за 2020, што би претставувало дополнително зголемување за приближно 40 проценти во однос на тековната нивоа на производство.

Електрична енергија: Брзо ги зголемуваат потребите

Брзиот економски раст низ ОАЕ доведе до масовно зголемување на побарувачката за електрична енергија. Тековните проценки сугерираат дека домашната побарувачка за енергија ќе биде поголема од двојно за 2020. Со ограничувања за тоа колку и колку брзо може да се донесат на пазарот традиционалните извори на енергија, како природниот гас, како и загриженоста за климатските промени, Владата на ОАЕ започна различни иницијативи насочени кон идентификување на алтернативни средства за производство на потребната моќност за гориво на својата економија.

Нуклеарна енергија

Обединетите Арапски Емирати ја проценуваат можноста за развој на мирна програма за нуклеарна енергија. Владата на ОАЕ е остро свесна за чувствителностите вклучени во распоредувањето на нуклеарните реактори, па дури и едноставната проценка на можноста. Според тоа, Владата на Обединетите Арапски Емирати работеше на расветлување на своите мирни и недвосмислени цели, во смисла на тековната проценка на мирна програма за нуклеарна енергија, како и на нејзиното потенцијално распоредување. Владата објави детален документ за политика во јавноста, обраќајќи се како потенцијалниот развој на нуклеарната енергија ќе се спроведува безбедно, безбедно и мирно. Како дел од обврските за транспарентност, неширење, безбедност и безбедност, Обединетите Арапски Емирати утврди дека нема да го изврши збогатувањето на ураниум и наместо тоа, да се потпира на меѓународниот пазар за нуклеарни горива. Во текот на целиот процес, ОАЕ тесно соработуваше со Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) и други влади, вклучително и Соединетите држави.

Алтернативна енергија

И покрај критичната улога на нафтата и бензинот за Обединетите Арапски Емирати, земјата презеде преземања на важни активности во алтернативната енергија. Обединетите Арапски Емирати преземаат чекори за намалување на емисијата на јаглерод преку големи иницијативи и во Абу Даби и во Дубаи.

Дубаи развива мастер план за животна средина што ќе осигури дека ќе се постигне раст и напредок при заштитата на животната средина. Управувањето со електрична енергија од побарувачката ќе игра улога, како и зголемениот јавен превоз.

Иницијатива Масдар

Најголемиот Емират на Обединетите Арапски Емирати, Абу Даби, изврши повеќе од 15 милијарди американски долари во програми за обновлива енергија. Иницијативата Masdar ги потенцира обврските за близнаци кон глобалното опкружување и диверзификација на економијата на Обединетите Арапски Емирати. Иницијативата Masdar се фокусира на развој и комерцијализација на технологии во обновлива енергија, енергетска ефикасност, управување со јаглерод и монетизација, употреба на вода и бигор.

Партнерите на Иницијативата вклучуваат некои од најголемите светски енергетски компании и елитни институции: БП, Шел, Окцитал Петролеум, Тотално истражување и производство, Generalенерал електрик, Митсубиши, Митсуи, Ролс Ројс, Империјал колеџ во Лондон, МИТ и WWF. Има четири клучни елементи: Центар за иновации за поддршка на демонстрација, комерцијализација и усвојување одржливи енергетски технологии. Институт за наука и технологија Масард со постдипломски програми за обновлива енергија и одржливост, лоциран во градот Масард, првиот светски карбонски неутрален, без отпад град без автомобили. Развојна компанија фокусирана на комерцијализација на намалувањето на емисиите и решенија за механизам за чист развој, предвидени со Протоколот од Кјото. Посебна економска зона за домаќин на институции кои инвестираат во обновливи енергетски технологии и производи.

Енергетска политика на Обединетите Арапски Емирати

Обединетите Арапски Емирати веќе долго време беа важен снабдувач на енергија и сега стануваат се повеќе релевантни потрошувачи на енергија, исто така. Во своите напори да го забрза развојот на дополнителни резерви на јаглеводороди и во своите напори да придонесе за развој и имплементација на алтернативни извори на енергија, ОАЕ се надева дека ќе ја продолжи својата долгогодишна традиција на одговорно енергетско управување.

Извор: Годишен зборник на UAE2010 - Национален совет за медиуми на ОАЕ
Обединетите Арапски Емирати - Водич за иселеници
извор Суши од Стариот Дубаи

животната средина

Зачувувањето и заштитата на животната средина на ОАЕ е една од најсложените задачи со кои се соочува досега. Високите температури и ниските врнежи од дожд создаваат остри услови, за да се преживеат посебни адаптации и за животните и за растенијата. Дури и мали климатски промени може да имаат сериозно влијание врз биолошката разновидност на Обединетите Арапски Емирати. Покрај тоа, ниско крајбрежјето значи дека дури и мало покачување на нивото на морето може да има сериозни импликации во крајбрежната зона, каде живее огромното мнозинство на жителите на земјата и каде се одвива голем дел од планираниот развој. Навистина, научните студии откриваат знаци дека нивото на морето во Заливот веќе може да расте.

Населението порасна од околу 180,000 во 1968 на околу пет милиони денес. Како резултат, количината на земјиште што се користи за станбена, комерцијална и индустриска употреба драматично се зголеми. Рекламација и развојот го преобликуваа ОАЕ крајбрежје во многу кратка временска рамка. Проширувањето на инфраструктурата на Федерацијата во форма на аеродроми, пристаништа и автопати одзеде дополнителен патарина за тоа што порано беше природно живеалиште, додека варовничкиот камен за градба има значително влијание врз поголемиот дел од планините Хајар.

И покрај динамиката на промените, Владата е посветена на зачувување на животната средина и постигнување одржлива рамнотежа помеѓу заштитата на животната средина и потребите за развој.

Федералното Министерство за животна средина и вода, заедно со локалните агенции - од кои најактивно е Агенцијата за животна средина Абу Даби, одговорна за скоро четири петтини од земјиштето на Обединетите Арапски Емирати - продолжија да работат на проактивни програми на научни истражувања и подготовка и имплементација на постојано регулативи и упатства.

Едукативни кампањи се дизајнирани со помош на невладини организации, како што е Емиратите за животински свет Емирати (EWS) за да се подигне јавната свест за потребата од заштита на животната средина и да се намали потрошувачката на енергија и вода.

Заштитеното подрачје Јасат, со своите загрозени дугонги, е зголемено за да вклучи уште неколку острови, а сега зафаќа површина од скоро 3000 квадратни километри. EWS и општината Фуаирах, исто така, го прогласија Wadi Wurrayah за заштитен резерват. Дом на загрозениот арапски тар, ова е првиот планински резерват на ОАЕ.

Зачувувањето на свежа вода и морски ресурси е исто така високо на агендата на Обединетите Арапски Емирати, додека загадувањето на воздухот што се припишува на каменоломите и производството на цемент доведе до затворање на одредена естаблишмент во Ра-ал-Каима и Фуаира.

Покрај тоа, Федерацијата работеше многу години со други земји, врз основа на билатерални договори за заштита на одредени видови, како што е хабара-бистар, која се одгледува во централна Азија, но мигрира во Арапскиот Залив. Обединетите Арапски Емирати сега беа избрани за седиште за нов меѓународен договор за зачувување и заштита на миграциските видови птици грабливки во текот на Европа, Африка и Азија.

Извор: Годишен зборник на UAE2010 - Национален совет за медиуми на ОАЕ

Медиуми и култура

Медиумски центар

Обединетите Арапски Емирати е трговско срце на медиумскиот сектор на Блискиот исток, служејќи како регионален центар за меѓународни медиумски компании и како плодно поле за развој на домашни медиумски индустрии. Секторот што брзо расте, го надгледува Националниот совет за медиуми, кој е одговорен за издавање на лиценци за медиуми, спроведување на законите за медиуми и водење на одделот за надворешни информации и Агенцијата за новини на Емирати, ВАМ.

Еден од најголемите медиумски конгломерати во земјата е медиумската компанија Абу Даби, која поседува и управува со низа телевизиски канали, мрежа на радиостаници, голем број публикации (весник Ал Иттихад, Национален весник, списание Захрат ал Калееј и списание Маџид ) и неколку други деловни активности поврзани со медиумите, вклучително и компанија за развој на филмови Imagenation, United Press Press and Live.

Слободните зони се инструмент во развојот на медиумите, Си-Ен-Ен воспостави центар за новости во новата дванаесетгодишна медиумска зона на Абу Даби, која привлече многу други медиуми професионалци. Дубаи Медиа Сити сега има повеќе од 54 регистрирани деловни активности како што се CNN, BBC, MBC и CNBC. Ова е една од групите на слободни зони на медиуми што ја води Tecom, вклучувајќи ги Интернет Сити во Дубаи, Студио Дубаи Сити и Меѓународната зона за производство на медиуми. Овие зони се надополнети со развојот на помали зони слободни медиуми како што се креативниот град Фуџара и градот РАК Медиа Сити.

Филмската продукција, како на меѓународно ниво, така и на домашно ниво, е охрабрена и е поддржана од голем број организации, вклучувајќи ги и Студиото во Дубаи, Сити, тројка XXUMUMX, Организацијата за култура и наследство од Абу Даби (АДАК), Кругот и филмот Абу Даби Комисија.

Книги, вклучително и преводи на големи дела на арапски и промовирани од организации како што се Китаб и Калима. Најголемите саеми за издавачи на книги што се одржуваат во Обединетите Арапски Емирати вклучуваат долгогодишниот Меѓународен саем на книгата „Шарџа“ и Меѓународниот саем на книгата Абу Даби, додека најголемата литературна награда е наградата на книгата „Шеик Зајед“, која му припадна на Педро Мартинез Монтавез во 2009.

Прес-клубот во Дубаи организира, меѓу другото, арапски медиумски форум и е домаќин на наградите „Арапско новинарство“, сега во својата осма година и содржи дванаесет различни категории.

Културни случувања

Наследството и културата се клучни за националниот идентитет, а ОАЕ вложува значителни напори за зачувување на својата традиционална култура. Во исто време, Федерацијата претрпува културна ренесанса, со посебен акцент на инвестициите во ресурси од светска класа и фалсификување мостови меѓу Исток и Запад.

Федералното Министерство за култура, млади и развој на заедницата е активно на овие полиња, создавајќи можности на младите Емирати да учествуваат во културни, интелектуални, спортски и забавни активности, а истовремено ги охрабрува и постарите граѓани да учествуваат како ментори, пренесувајќи го своето културно знаење до помлада генерација.

За да помогне во зајакнувањето на музиката, АДАК организира многу музички настани, вклучувајќи го и Абу Даби Класик, кој беше домаќин на средноисточното деби на Yorkујоршката филхармонија во 2009. Глобалниот музички фестивал WOMAD се одржа и во Абу Даби. Покрај тоа, серија концерти под наслов „Дубиа звук град“ направија големо влијание во 2009. Во однос на визуелните уметности, во раната 2009, на изложбата „Емирати експресија“ учествуваа осумдесет и седум локални уметници, од ветерани сликари до нова генерација на фотографи, графички дизајнери, видео и инсталациони уметници. Во меѓувреме, Биеналето на Шарјах, Арт Дубаи, Саемот за уметност и голем број други изложби се одржаа во соработка со партнери како Фондацијата Гугенхајм, Лувр, Newујорк универзитет Абу Даби и универзитет во Париз-Сорбон, Абу Даби. Современата уметност е исто така добро претставена на посветени галерии низ Емиратите.

Меѓу најголемите меѓународни културни иницијативи на Министерството за култура, млади и развој на заедницата во текот на годината беше и организацијата на првиот павилјон на Обединетите Арапски Емирати на биеналето на Венеција. Други активности во странство вклучуваат еднонеделен фестивал „Културни денови на ОАЕ“ во Берлин и Емирати-германска ликовна изложба во Хуамбург, каде што беше иницирана уште една иницијатива на Министерството, проектот „Дијалог на културите“.

На поширокиот културен фронт, во развој се музеи од светска класа, како Гугенхајм Абу Даби, Лувр Абу Даби и Националниот музеј Шеик Зајед. Во меѓувреме, веќе основаниот оддел за музеи Шарџа надгледува седумнаесет музеи и културни институции, вклучително и спектакуларен нов музеј на исламистичката цивилизација.

Извор: Годишен зборник на UAE2010 - Национален совет за медиуми на ОАЕ

Луѓе и општество

Desireелбата да се подобри стандардот на живеат на своите луѓе и општата благосостојба на општеството водеше многу владина политика - не само во однос на економскиот развој, туку и во социјалните работи. За неколку кратки години, огромни општествени промени се случија во општество кое некогаш беше во голема мера племенско; Забележително е достигнување, и покрај ова значително вознемирување, Обединетите Арапски Емирати е безбедно и стабилно, отворено и прогресивно општество, познато по својата толеранција, хуманост и сочувство.

Владините напори да му помогнат на општеството во процесот на промена се засилени со политика, воведена во 2009, дека проповедите на петочните молитви низ џамиите на Федерацијата мора да се концентрираат на социјалната и образовната улога на религијата, а не само на религиозната догма. Темите вклучуваат како да се израснат деца, правата на жените и важноста на работата, моќта на земјата и толеранцијата.

Социјалната политика на владата е ефективна, како што е потврдено и со рангирањето во Индексот за човечки развој на ООН (ХДИ), којшто го надминува БДП на поширока дефиниција за благосостојба. Помеѓу 1980 и 2007, UAE HDI порасна за 0.72 проценти на годишно ниво, а денес е 0.903, што е за 0.743. Ова ја става Федерацијата триесет и петти од земјите на 182 за кои се достапни податоци - обезбедување место за Обединетите Арапски Емирати во листата на земји со многу висок резултат за човечки развој.

Популација

Сепак, брзиот раст на населението на Федерацијата донесе демографски предизвици. На крајот на 2009, населението во Обединетите Арапски Емирати се проценуваше дека е 50.6 милиони, што претставува зголемување од 4.76 милиони во 2008, или годишна стапка на раст од околу 6.3 проценти; стапката на раст на локалното население беше проценета на 3.4% во 2009. Сепак, и покрај ова брзо зголемување, Обединетите Арапски Емирати ја задржа својата позиција како една од најбогатите нации во однос на БДП приход по глава на жител, што беше проценето на Dh195,000 (US 53,133.5 УСД) на почетокот на 2009; втор само за Катар во арапскиот свет.

Социјална помош

Семејството отсекогаш било камен-темелник на општеството во Обединетите Арапски Емирати. Денес, социоекономските проблеми можат да ги предизвикаат дури и најтегналните членови на семејството, а Владата им нуди поддршка на оние кои имаат потреба, особено на старите лица, инвалидите и разводите. Покрај тоа, широк спектар на владини и невладини добротворни организации се вклучени во програмите за социјална помош. Организацијата на Црвената полумесечина на ОАЕ, особено, е најголемата добротворна организација во земјата, која спроведува сеопфатни социјални, економски, здравствени и едукативни програми. Практична помош им нуди и социјалните центри што ги води Генералниот сојуз на жени.

Владата исто така им дава приоритет на локалните потреби за домување и има намера да градат заедници кои имаат соодветни услови. Речиси 17,000 нови вили за Emiratis ќе бидат изградени во Абу Даби во текот на следните пет години, а 50,000 во текот на следните дваесет. Повеќето куќи и парцели ќе им бидат дадени на граѓаните бесплатно. Програмата за домување „Шеик Зајед“, финансирана од Владата за обезбедување грантови за домување и заеми за граѓаните на Обединетите Арапски Емирати, исто така, продолжува да ги проширува своите активности низ Емиратите.

Човечки права

Обединетите Арапски Емирати го почитуваат интегритетот на секој поединец кој живее во Федерацијата. Заложбата да се гарантира еднаквост и социјална правда за сите граѓани е вградена во Уставот. Уставот исто така ги опишува слободите и правата на сите граѓани, забранува тортура, произволно апсење и притвор и почитување на граѓанските слободи, вклучително и слободата на говорот и печатот, мирно

собирање и здружување и практикување на верски убедувања. Владата е цврсто посветена да ги промовира, на конструктивен начин, принципите на Универзалната декларација за човекови права и решена е да го подобри својот домашен рекорд со донесување на сопствените закони и практики. Ова е во согласност со културното наследство на Обединетите Арапски Емирати и религиозните вредности, кои ја обезбедуваат правдата, еднаквоста и толеранцијата.

На меѓународно ниво, Федерацијата е потписник на Конвенцијата за елиминација на дискриминацијата врз жените, Конвенцијата за правата на детето, Конвенцијата за меѓународна организација на трудот за минимална возраст и Конвенцијата за правата на лицата со хендикеп.

На национално ниво, Федерацијата е потписник на Конвенцијата за елиминација на дискриминацијата врз жените, Конвенцијата за правата на детето, Конвенцијата за меѓународна организација на трудот за минимална возраст и Конвенцијата за правата на лицата со хендикеп.

На национално ниво, владината стратегија се фокусира на обезбедување одржлив развој на целата земја и иницијативи промовираат зајакнување на жените и развој на високо квалитетни системи за образование и здравствена заштита, како и асимилација на членовите на општеството со посебни потреби и други ранливи групи во процес на развој.

Што се однесува до работните теми, ОАЕ има за цел да управува и управува со работното опкружување во согласност со меѓународните закони и најдобрите меѓународни практики на трудот. Преземени се значителни напори за да се обезбеди сигурност на работниците, да се гарантира навремена исплата на платите и да се подобрат условите за живот и работа, како и да се обезбеди строго спроведување на законите со цел да се минимизираат повредите.

Родовата еднаквост е на агендата на Владата уште од основањето на Федерацијата, а жените во Обединетите Арапски Емирати веќе долго време се признати како рамноправни партнери, е национален развој. Владата продолжува да води стратегија за зајакнување на жените на културно, социјално и економско поле. Како резултат на тоа, Обединетите Арапски Емирати се рангираат на Триесет и осмото место во 2009 Извештај за човечки развој на ООН Индекс за родови прашања поврзани со родот - слика што ја става меѓу највисоко рангираните нации.

Uените во Обединетите Арапски Емирати денес учествуваат во сите институции на владата, вклучително и извршната, законодавната и судската гранка и уживаат разновидна кариера. Всушност, жените во ОАЕ сега претставуваат 66 проценти од работната сила во јавниот сектор, 30 проценти од нив се на високи функции.

образование

Сите граѓани на ОАЕ уживаат бесплатен универзален пристап до основно, средно и високо образование. Во последниве години, секторот образование има преземено ново значење: неговата реформа и унапредување претставуваат клучен чекор во целите на тековниот развој на Федерацијата и се прават големи напори низ таблата за ревидирање на наставните програми и обезбедување дека училиштата и колеџите се правилно проценети и акредитирани.

Специјалното образование добива обновено внимание, со фокус во 2009 на интеграцијата на националните студенти од различни центри за посебни потреби во редовни јавни училишта. Нов сет на стандарди за јавни и приватни училишта има за цел да обезбеди училиштата да ја почитуваат оваа политика и ќе бидат направени казни за неприфаќање на деца со посебни потреби.

Образованието на терциерно ниво во Обединетите Арапски Емирати исто така претрпува брз раст и промени. Нов универзитетски кампус „Зајед“ се гради на 75 хектари во новостепениот главен град. Универзитетот во Обединетите Арапски Емирати во Ал Аин исто така има планови за значително проширување, а во тек е изградба на нов кампус. Други клучни институции на трето ниво вклучуваат Високи технолошки колеџи, центар за обука „Етихад“, колеџ за воздухопловство „Емирати“ за воздушна и академски студии, Институт за Емирати за банкарство и финансии и колеџи и универзитети на „Етисалат“.

Странските универзитети, од Париската Сорбона до Државниот универзитет во Мичиген, се многу добро застапени во Обединетите Арапски Емирати. Кампусот во Абу Даби на универзитетот во Yorkујорк се отвора во есента на 2010. Други важни институции кои нудат голем број специјализирани курсеви вклучуваат ИНСЕАД, Filmујоршката филмска академија, Факултетот за влада на Дубаи, Институтот за нафта и Институтот за наука и технологија Масдар.

здравје

Обезбедувањето здравствена заштита во Обединетите Арапски Емирати е универзално, а предната и постнаталната грижа се на исто ниво со најразвиените земји во светот. Како последица на тоа, животниот век на раѓање на 78.5 години достигна нивоа слични на оние во Европа и Северна Америка.

Воведувањето на задолжително здравствено осигурување во Абу Даби за иселениците и нивните зависни е главен двигател во реформите во здравствената политика. Покрај тоа, сојузна иницијатива има за цел да обезбеди дека секој Емирати и иселеник во земјата ќе бидат опфатени со задолжително здравствено осигурување според унифицирана задолжителна шема.

Здравствените установи веќе се со висок стандард во Обединетите Арапски Емирати, и покрај финансиската клима, здравствената заштита останува во фокусот на инвестициите, при што голем број владини и приватни проекти се преземаат во 2009.

Превентивната медицина и јавното здравство се сметаат клучни за долгорочната благосостојба на релативно младата популација на Обединетите Арапски Емирати. Експертите пораст на многу заболувања во животниот стил во наредните години. Иако културните бариери полека се расипуваат, тие сепак влијаат на сериозни теми како што е карциномот. Задолжителните мамограми за жени на возраст меѓу четириесет и шеесет и возраст и федерална забрана за пушење на јавни места се примери на напори што се прават за подобрување на јавното здравство во овој поглед. Обединетите Арапски Емирати исто така има многу стапки на дијабетес и кардиоваскуларни заболувања и ги развива стратегиите за справување со овие проблеми. Примарната здравствена заштита е уште една клучна алатка во јавната здравствена политика, и изедначувањето на ОАЕ работи напорно за да се подобри.

Органите за јавно здравје во 2009 беа предизвикани од закана од пандемија на свински грип (H1N1). Сепак, трите најголеми здравствени тела - Министерството за здравство, Здравствениот орган - Абу Даби и Здравствениот орган на Дубаи - се префрлија брзо и ефикасно на превентивна медицина, управување со кризи и контрола на болести и беше воспоставен ефикасен план за управување со ситуацијата .

Извор: Годишен зборник на UAE2010 - Национален совет за медиуми на ОАЕ

Здравствена грижа

Обединетите Арапски Емири има сеопфатна, здравствена услуга финансирана од владата и приватниот здравствен сектор кој брзо развива, кој му дава висок стандард на здравствена заштита на населението. Во многу делови на Обединетите Арапски Емирати, здравствената заштита дава значителна трансформација.

Отстранети се повеќето од заразни заболувања како маларија, сипаници и полиомиелитис кои некогаш биле ендемични во Обединетите Арапски Емирати, додека пред-наталната и постнаталната грижа е подеднакво со најразвиените земји во светот: стапката на смртност кај новородените (новороденчиња) е намалена на 5.54 по 1000 и смртност кај новороденчиња на 7.7 по 1000. Стапката на смртност кај мајките се спушти на 0.01 за секој 100,000.

Како последица на овој висок стандард на грижа во сите фази на системот за здравствена заштита, очекуваниот животен век при раѓање во Обединетите Арапски Емирати, на 78.3 години, достигна нивоа слични на оние во Европа и Северна Америка. До денес, здравствената заштита во Обединетите Арапски Емирати, воопшто, беше финансирана од Владата. Како и со другите сектори, овој акцент се развива и партнерствата јавно-приватно стануваат се поважни.

Јавната политика се фокусира на развој на организациски и правни рамки засновани врз најдобрите практики, за надградување на можностите за здравствени услуги на приватниот и јавниот сектор. Покрај тоа, акцијата на јавната политика ќе постави приоритети за развој на здравствените услуги во рамките на овој сектор.

Трансформација на здравствена заштита во Абу Даби

Испораката на здравствена заштита во Абу Даби поминува низ значителна транзиција што ќе влијае на целиот спектар на засегнати страни: пациенти (граѓани и иселеници), даватели на услуги и одговорни за планирање, обезбедување на квалитетот на услугите и финансирање на здравствениот систем. Клучни цели за здравствениот орган во Абу Даби се:

Подобрување на квалитетот на грижата, секогаш примарно внимание, да се промовира преку примена на ригорозни стандарди за услуги и цели за изведба за сите.

Проширете го пристапот до услуги, овозможувајќи им на сите жители пристап до ист стандард на грижа со моќ да изберат здравствени услуги, со што ќе промовираат извонредност преку конкуренција на слободен пазар.

Префрлување од јавни на приватни добавувачи безбедно и ефикасно, така што приватните даватели на услуги, наместо владините, треба здравствени услуги за услуги, со улогата на владата ограничена на развој и примена на нови, светски стандарди за здравствена заштита.

Спроведување на нов модел на финансирање преку нов систем на задолжително здравствено осигурување.

Задолжителното осигурување за сите работници, вклучително и домашните, е финансирано од спонзори. Задолжителниот план за здравствено осигурување за вработените во приватниот сектор, како што е имплементиран во Абу Даби, ќе стапи на сила низ целата земја во 2008. Белегите на новиот систем вклучуваат јасен и транспарентен процес на обесштетување, достапен пристап за сите жители и доверливо финансирање за квалитетна здравствена заштита во Абу Даби.

Добротворен фонд ќе продолжи да работи за недоволно осигурани иселеници, а исто така да покрива и посериозни медицински состојби како што се карцином, дијализа, политрама и инвалидитет.

Исто така, планиран е нов унифициран систем на здравствено осигурување во Дубаи за државјани и не-државјани и се очекува дека шемата ќе биде изложена на крај низ целата земја.

Извор: Годишен зборник на UAE2010 - Национален совет за медиуми на ОАЕ

Патување и туризам

Обединетите Арапски Емирати се една од најбрзорастечките дестинации во светот на светот. Традиционалното арапско гостопримство и удобните зимски температури се надополнети со софистицирана инфраструктура и убавини од светска класа.

Обединетите Арапски Емирати исто така стана светско место за конференции, регионални и меѓународни изложби и големи глобални спортски настани како што се Светскиот куп во Дубаи за трки со коњи, Гран-при на Формула 1 во Абу Даби, Гран-при на Формула 1 во Абу Даби, Гран-при на класичен голф во Дубаи, публика ФИФА Светски куп на клубот, филмски фестивали од светска класа во Дубаи, како и Абу Даби, а во соработка со Белата куќа, Глобалниот самит за претприемништво. Обединетите Арапски Емирати ја добија кандидатурата за домаќин на 2020 World Експо.

Најголемиот агент за патувања во Велика Британија, expedia.co.uk, го избра Абу Даби за една од најдобрите светски дестинации за патувања во 10 во 2008. Меѓународниот аеродром во Дубаи ја освои наградата за водечкиот аеродром на Блискиот исток на 2012 World Travel Awards.

Има многу да се направи во Обединетите Арапски Емирати надвор од Дубаи и Абу Даби. Прво се населиле за време на бронзеното време, Шарџа е културна престолнина на емиратите. Областа на наследството на градот Шарјах вклучува многу поморски музеј, исламски музеј и музеи за традиционална и современа арапска уметност, меѓу многу други.

Ајман привлекува меѓународни посетители со прекрасни плажи, како и Фуџара, која исто така нуди нуркање и нуркање и екскурзии до полуостровот Мусандам, познат по неискористената природа на нејзините чисти карпи, карпести залихи и корални гребени.

Рас Ал Каима, на границата со Оман, веројатно е најпознат меѓу локалните авантуристички патници за солиден планини Хаџар.

Виза / пасош за патување во Обединетите Арапски Емирати

1) Општи информации

сите Индијанци со Индискиот пасошите со важност повеќе од шест месеци можат да влезат во Обединетите Арапски Емирати.

2) Виза за дипломатски и службени пасоши

Амбасадата издава визи само за дипломатски и службени пасоши. Документите потребни за ова се:

 • Вербале од индиското Министерство за надворешни работи (во случај на индиски владини службеници) или од засегната дипломатска мисија (во случај на дипломати или службени лица кои работат во дипломатска мисија). Датумот на поднесување на вербалната нота треба да биде во рок од еден месец датумот на неговото издавање.
 • Формулар за апликација напишан во големи букви
 • Нецелосни Виза Формуларот за аплицирање нема да се забавува.
 • Формулар за апликација за виза мора да биде потпишан од апликантот на просторот определен за неговиот потпис.
 • Основните делови на спонзорот во Обединетите Арапски Емирати се неопходен услов.
 • Влада. Официјалните лица треба да ги наведат деловните делови на спонзорот како нивна амбасада или конзулат во Обединетите Арапски Емирати, со цел влез и целосна адреса.
 • Копија со обоени пасоши (страница за име, лични податоци и датум на истекување) и насловна страница (боја).
 • Фотографија во боја со големина на пасош (за да се залепи).

3) Туристичка виза за патување во Обединетите Арапски Емирати

Амбасадата на ОАЕ не издава визи за обичните пасоши.

Туристичката виза за индиски националец, со обичен пасош, ја организира спонзорот во Обединетите Арапски Емирати. Може да се добие и при резервација на хотел во Обединетите Арапски Емирати или преку канцеларијата на Емирати ерлајнс или канцеларијата на Ер Арабија или преку агент за патувања во Индија.

4) откажување на визата

Амбасадата на ОАЕ не ги откажува визите.

За да ви се откаже визата, треба да се јавите кај вашиот спонзор во Обединетите Арапски Емирати, кој ја договорил визата за вас. Вашиот спонзор има единствена надлежност да ја откаже претходната виза. Без откажување на претходната виза, не можете да добиете нова UAE виза и не можете да патувате во Обединетите Арапски Емирати.

Губење на пасош

Постапка за загуба на пасош, во која има важечка виза за престој во Обединетите Арапски Емирати.

Во случај на загуба на индиски пасош со важечка виза за престој во Обединетите Арапски Емирати, следниве документи треба да се достават на бројачот на амбасадата:
 • Правилно пополнет образец за загуба на пасош (во типични писма за капитал), со два броја за контакт на апликантот (на дното на образецот).
 • Стара и нова обоена копија на пасошот.
 • Обоена копија на Обединетите Арапски Емирати за престој на Виза.
 • Писмо од спонзорот во Обединетите Арапски Емирати, во кое се наведува дека жалителот го напуштил ОАЕ со негова дозвола.
 • Копија од оригиналниот полициски извештај или FIR на англиски јазик, потврдена од индиското Министерство за надворешни работи (Датумот на издавање на FIR треба да биде пред датумот на издавање на новиот пасош).
 • АРАБИЧКА ПРЕВОД на полицискиот извештај за изгубениот пасош со печат на арапски преведувач.
 • Обоена фотографија со големина на пасош.
 • Надомест за Dh 300 / -.
 • Откако овие документи ќе бидат доставени на бројачот на амбасада во Обединетите Арапски Емирати, апликантот ќе биде известен кога е подготвена дозволата за влез.

Атестирање / легализација на документи

1) Атестирање / легализација на документи

Поединците можат да ги достават своите сопствени документи или документи за нивните крвни врски, за да покажат доказ за идентитет и доказ за врска. Документите на пријатели можат да се достават САМО преку сите овластени агенти.

Комерцијалните документи можат да бидат доставени директно од овластената компанија - Вработени. Во овој случај се бара писмо за овластување на компанијата писмо (со назив на работникот и печат на компанијата) и лична карта на компанијата.

2) Чекори за потврда / легализација на документи

Сите документи треба прво да бидат потврдени од Конзуларното одделение при Министерството за надворешни работи на Индија, а потоа и од конзуларното одделение, Васанш Кун, Newу Делхи. Забележете дека образовните документи треба да бидат потврдени од Министерството за образование на засегнатата држава пред потврдата за „Надворешни работи“. За потврда на Конзуларен оддел, Обединетите Арапски Емирати Дирхам 156.06 е надоместок по документ, а временскиот рок е 9: 00 AM до 2: 00 PM, понеделник до четврток и 9: 00 AM до 12: 00 PM во петок. Документот може да се подигне во истиот ден, помеѓу 3: 00 и 4: 00 PM, понеделник до четврток и 2: 30 PM до 3: 30 PM во петок. За какви било прашања, ве молиме испратете ни е-пошта на нас: konsular@uaeembassy-newdelhi.com

Други сертификати како брак, раѓање, искуство, афери, ПРВ за изгубени пасоши, трговски документи, итн., Треба да ги потврди само Министерството за надворешни работи на Индија. Остатокот од постапката останува ист. Надоместокот за комерцијалните документи зависи од материјата и надоместокот за фактурата варира според вредноста на Фактурата. Ве молиме, за било какви прашања, контактирајте го Конзуларното одделение на Амбасадата на Обединетите Арапски Емирати.

3) Надоместоци за потврда на документи

ВИД ДОКУМЕНТ Надоместоци во ОАЕ Дирхам
Документ за едукација (дипломи, дипломи, училишни уверенија) 156.06
Сертификат за Бонафид 156.06
Сертификат за пред степени 156.06
Национален трговски сертификат 156.06
Степени и сертификати од Мадрас 156.06
Привремен сертификат 156.06
Сертификат за трансфер 156.06
Сертификат за учење 156.06
Сертификат за стажирање 156.06
Извод на родени 156.06
Сертификат за смртта 156.06
Брак сертификат 156.06
Сертификат за компетентност 156.06
Сертификат за обука 156.06
Искуство сертификат 156.06
ПРВ губење на пасошот 156.06
Отпечатоци од прсти 156.06
Полномошно (лично) 156.06
Фитосанитарен сертификат 156.06
Финансиски извештаи 156.06
Сертификат за анализа на лекови 156.06
Медицински извештај 156.06
Сертификат за регистрација на медицинска сестра 156.06
Сертификат за полициски карактер 156.06
Сертификат за Халал 156.06
Сертификат за здравство 156.06
Сертификат за правно наследство 156.06
Копија на возачка дозвола, пасош, итн. 156.06

Надоместоци за вредностите за фактури со вредност на фактурата

4) Комерцијални документи

ВИД ДОКУМЕНТ надоместоци
Обединетите Арапски Емирати Дирхам
Факторизација
Факторизација меѓу луѓето, при отворањето компанија 2043.06
Факторизација со земање на производот, кога се продава во рамките на
државата
2043.06
Факторизација со земање на производот, кога се продава надвор
државата.
2043.06
Полномошно за отворање бизнис во рамките на државата. 2043.06
Трговски марки 2043.06
Измена на акционерскиот капитал. 2043.06
Воведување на нов партнер. 2043.06
Франшиза - основање компанија 2043.06
Отворете нова филијала на странска компанија во држава. 2043.06
Отворете нова марка на странска компанија надвор од
локална држава
2043.06
Бизнис лиценца (каде копиите се дистрибуираат во повеќе од една земја за да се отвори филијала во секоја држава). 2043.06
Постигнување на проектите што биле
завршена по завршувањето на секоја единица,
во рамките на земјата или надвор од земјата.
2043.06
Финансиски буџет на компанијата 2043.06
Затворање на компанија 2043.06
Корпоративен финансиски буџет за секоја фискална година 2043.06
Регистрација на туристичка лиценца 2043.06
Комерцијални агенции (приватни / јавни)
Екстракција на лиценци, назначување на филијала Менаџер,
Отворање на Брнаш, Управување со квоти
2043.06
Комерцијални лиценци
Потврда. на членство во Стопанската комора.
Записник од состанокот на Одборот на директори.
Меморандум за здружение на компанијата.
Копија на која било од претходно заверените агенции наведени погоре.
2043.06

Надоместоците се менуваат во секое време без претходно предупредување

5) Надоместоци за фактури

Сертификат за добро однесување

1) Потврдување на отпечатоци од прсти од конзулатот на Обединетите Арапски Емирати

За да добие сертификат за полициска дозвола од кој било Емират на Обединетите Арапски Емирати, кандидатот треба да ги добие своите отпечатоци од прсти потврдени со црно мастило од локалната полициска станица во неговиот град, потоа од Министерството за дом на неговата држава, а потоа и од Министерството за надворешни работи Работи во Индија. Адресата на нивната канцеларија во Делхи е Конзуларен оддел, куќата Патиialа, Тилак Марг, во близина на портата Индија. Други канцеларии на Министерството за надворешни работи се во Ченаи, Гувавати, Хајдерабад и Колката. Кандидатот исто така може директно да се приближи до ќелијата за отпечатоци од прсти во Домот Патиала за да ги направи неговите отпечатоци. Атестираните отпечатоци од прсти потоа ќе бидат доставени во Амбасадата на Обединетите Арапски Емирати (или сам тој, или преку неговите роднини со крв, или преку кој било од нашите овластени агенти) од 9: 00 am до 12: 00 часот, понеделник до петок. Rs.3,750 / - е надоместокот за сертификат ВО CASH, а документот ќе се врати истиот ден, помеѓу 3: 00 часот и 4: 00 часот.

2) Испраќање на потврдени отпечатоци од прсти во Обединетите Арапски Емирати

Откако ќе ги добиете потврдените отпечатоци од Агенцијата, треба да ги испратите до соодветната агенција во Обединетите Арапски Емирати. Ве молиме, вклучете ги следниве елементи.

 • Образецот за отпечатоци е легализиран од Конзулатот на Обединетите Арапски Емирати
 • Копија од претходната дозвола за престој во Обединетите Арапски Емирати
 • Копија од неодамнешниот пасош
 • Две обоени фотографии во големина на пасош
 • Сите потребни такси (зависно од јурисдикција)
Пратете го вашиот пакет до засегнатите агенции на Министерството за внатрешни работи подолу. Пред да ги испратите документите, Ве молиме јавете се во Кабинетот на Обединетите Арапски Емирати за да добиете информации за потребните такси и за да бидете сигурни дека ги испраќате во соодветната надлежност.

Генерален оддел за кривична истрага

Оддел за дозволи и сертификати
Дубаи полиција Генерал седиште
СОВЕТ: 1493
Дубаи, Обединетите Арапски Емирати
Тел: 971-4-2013484 / 2013564
Факс: 971-4-2171512 / 2660151
Е-пошта: сертификат@dubaipolice.gov.ae
Веб-страница: http://www.dubaipolice.gov.ae

Полициски оддел - Абу Даби
СОВЕТ: 398
Абу Даби, Обединетите Арапски Емирати
Тел: 971-2-4414666
Факс: 971-2-4414938
Интернет-страница: http://www.adpolice.gov.ae

Полиција во Шарџа
Интернет-страница: http://www.shjpolice.gov.ae

Ние предлагаме да ги испраќате документите на пријател во Обединетите Арапски Емирати, за да може вашиот пријател да добие сертификат од полициското одделение во ваше име. Ова во голема мерка ќе го намали времето за обработка во споредба со испраќањето на документите директно до полициското одделение.

Список на ограничени лекови во Обединетите Арапски Емирати

Подолу е листа на контролирани лекови и лекови, регистрирани во Министерството за здравство во Обединетите Арапски Емирати и спроведени од Министерството за внатрешни работи на Обединетите Арапски Емирати и меѓународниот контролен одбор за наркотични средства (ИНЦБ).

Дополнителни прашања може да бидат упатени до Секторот за контрола на лекови на Министерството за здравство на Обединетите Арапски Емирати во Абу Даби, ПО кутија 848, Факс: + 971 2 6313 742.

Следниот список го прикажува серискиот број, трговското име, генеричко име и формата на лекот.
Таблети 1, 123 COLD, кодеин фосфат 8mg, Acetaminophen 325mg, Cafeine 30mg, Carbinoxamine maleate 3.06mg, Fhenylephrine 5mg, Таблети
2, ABILIFY 10mg, Aripiprazole 10mg, Таблети
3, ABILIFY 15mg, Aripiprazole 15mg, Таблети
4, ABILIFY 20mg, Aripiprazole 20mg, Таблети
5, ABILIFY 30mg, Aripiprazole 30mg, Таблети
6, АКТИФИДЕН комплексен лектус, кодеин фосфат 10mg, Triprolidine1.25mg, Pseudoephedrine 30mg / 5ml, Linctus
7, ACTIFED DM, Dextromethorphan 10mg, Triprolidine1.25mg, Pseudoephedrine 30mg / 5ml, Linctus
8, ACTIVELLE, Estradiol & Norethisterone, Таблети
9, ADOL ладно, Декстрометофан HBr 15mg, Псеудоефедрин HCL 30mg, Парацетамол 325mg, капаци
10, ADOL COLD HOT THERAPY, Paracetamol 650mg, Pseudoephedrine HCL 60.0 mg, Dextrometorphan HBr 30.0 mg, Sachets
Соединение 11, АДОЛ, кодеин фосфат 10mg, Парацетамол 150mg, Кафеин 50mg, Саликиламид 200mg, Таблети
12, AKINETON 2mg, Biperiden HCL 2mg, таблети
13, AKINETON 5mg, Biperiden Lactate 5mg / ml, Инјекција
14, AKINETON RETARD 4mg, Biperiden HCL 4mg, таблети
15, ALGAPHAN, Dextropropoxyphene HCL 25mg Парацетамол 300mg, Таблети
16, ALGAPHAN, Propoxyphene HCL 75mg Chlorobutanol 10 mg / 2ml, Инјекција
17, ANAFRANIL 10, Clomipramine HCL 10 mg, таблети
18, ANAFRANIL 25, Clomipramine HCL 25 mg, таблети
19, ANAFRANIL SR 75, Clomipramine HCL 75 mg, таблети
20, ANDRIOL 40mg, нетеканоат на тестостерон 40mg, капсули
21, ANEXATE 0.5mg / 5ml, Flumazenil 0.1mg / ml, Инјекција
22, ANEXATE 1mg / 10ml, Flumazenil 0.1mg / ml, Инјекција
23, ARTANE 2, Benzhexol HCL 2 mg, таблети
24, ARTANE 5, Benzhexol HCL 5mg, таблети
25, ARTHROTEC 50, Мисопростол 0.2mg Диклофенак натриум 50mg, Таблети
26, ATIVAN 1, Лоразепам 1mg, Таблети
27, AURIMEL, Carbinoxamine maleate 2mg, Dextromethorphan HBr 5mg, Fhenylephrine HCL 5mg, Natrium citrate 325 mg / 5ml, Сируп
28, AURORIX 100, Moclobemide 100mg, Таблети
29, AURORIX 150, Moclobemide 150mg, Таблети
30, AURORIX 300, Meclobemide 300 mg, таблети
31, BARNETIL 200mg / 2ml, Султоприд 200mg / 2ml, Инјекција
32, BARNETIL 400, Sultopride 400mg, таблети
33, BENZTRONE 5mg / ml, Ostradiol Benzoate 5mg / ml, Инјекција
34, BEPRO, Papaverine HCL 12.5mg, Codeine Sulphate 125mg, калциум јодид 1gm, глицерин 5gm / 100ml, сируп
35, BRONCHOLAR, Dextromethorphan HBr 7.5mg Guaifenesin 50mg, Ephedrine HCl 7.5mg, Chlorpheniramine maleate 1.25mg / 5ml, Мешавина
36, BRONCHOLAR forte, Dextromethorphan HBr 15mg Ephedrine HCL 7.5mg, Guaifenesin 50mg, Chlorpheniramine maleate 1.25mg / 5ml, Мешавина
37, BRONCHOPHANE, Dextromethorphan HBr 125mg Diphenydramine HCl 100mg, Ephedrine HCl 150mg, Guaifenesin 1gm / 100ml, Сируп
38, BUCCASTEM 3mg, прохлорпазин малеат 3mg, таблети
39, BUSPAR 10, Buspirone HCL 10mg, таблети
40, BUSPAR 30 mg, Buspirone HCl 30 mg, таблети дивидоза
41, BUSPAR 5, Buspirone HCL 5 mg, таблети
42, CAMCOLITE 250, Литиум карбонат 250mg, таблети
43, CAMCOLITE 400, Литиум карбонат 400mg, таблети
44, CANTOR 50, Minaprine 50mg, Таблети
45, CELLCEPT 250mg, Mycophenolate mofetil 250mg, Капсули
46, CELLCEPT 500mg, Mycophenolate mofetil 500mg, Капсули
47, CIPRALEX 10mg, Есциталопрам (како Escitlopram oxalate) 10mg / таблета, Таблети
48, Cipralex 10mg, Есциталопрам, таблета
49, CIPRALEX 15mg, Есциталопрам (како Escitlopram oxalate) 15mg / таблета, Таблети
50, Cipralex 15mg, Есциталопрам, таблета
51, CIPRALEX 20mg, Есциталопрам (како Escitlopram oxalate) 20mg / таблета, Таблети
52, Cipralex 20mg, Есциталопрам, таблета
53, CIPRALEX 5mg, Есциталопрам (како Ецилитопрам оксалат) 5mg / таблета, Таблети
54, CIPRAM 20, Citalopram 20 mg, таблети
55, CLIMEN, микронизиран естрадиол валериран (розов) 2mg / 1tab, микронизиран естрадиол валерат (бел) 2mg / 1tab, микронизиран кипротерон ацетат (розов) 1mg / 1 таблет, таблети
56, CLOPIXOL 2, Zuclopenhtixol diHCL 2mg, таблети
57, CLOPIXOL 25, Zuclopenhtixol diHCL 25mg, таблети
58, CLOPIXOL -Акуфаза 100mg, Zuclopenhtixol acetate 100mg / 2ml, Инјекција
59, CLOPIXOL Depot 200, Zuclopenhtixol decanoate 200mg / ml, Инјекција
60, CLOPIXOL Depot 500, Zuclopenhtixol acetate 500mg / ml, Инјекција
61, CLOPIXOL10, Zuclopenhtixol diHCL 10mg, таблети
62, CLOPIXOL-Acuphase 50mg, Zuclopenhtixol acetate 50mg / ml, Инјекција
63, КОДАФЕ, кодеин фосфат 8mg хлорфенирамин малеат 2mg, Ефедрин HCL 15mg / 10ml, Сируп
64, Codaphed Plus, Chlorpheniramine Maleate Ephedrine HCl, кодеин фосфат, амониум хлорид, сируп
65, CODILAR, Dextromethorphan HBr100mg Фенилефрин HCL 40mg, хлорфенирамин малеат 20mg / 100ml, Сируп
66, CODIPRONT, Codeine 30mg, фенилтолоксамин 10mg, капсули
67, CODIPRONT, Codeine 11.1mg, фенилтолоксамин 3.7mg / 5ml, Сируп
68, CODIPRONT Cum Exp., Codeine 200mg, Guaiphenesine 1gm, Фенилтолоксамин 66mg, мајчина душица 1gm / 100гм, сируп
69, CODIPRONT Cum Exp., Кодеин 30mg, Фенилтолоксамин 10mg, Guaifenesin 100mg, Таблети
70, CODIS, Аспирин 500 mg, кодеин фосфат 8 mg, таблети
71, COLDEX-D, Dextromethorphan HBr 10mg, Pseudoephedrine HCl 30mg, Chlorpheniramine maleate 1.25mg, Glyceryl guaicolate 50mg / 5ml, Сируп
72, CYTOTEC, Мисопростол 200mcg, Таблети
73, DEANXIT, Flupentixol diHCL 0.5mg, Melitracene HCL 10mg, Таблети
74, DECA DURABOLIN 25mg / ml, Nandrolone Decanoate 25mg / ml, Инјекција
75, DECA DURABOLIN 50mg / ml, Nandrolone Decanoate 50mg / ml, Инјекција
76, DEHYDROBENZ-PERIDOL, Droperidol 2.5mg / ml, Инјекција
77, DEMETRIN 10, Prazepam 10mg, таблети
78, DEXTROKUF, Декстрометофан HBr 15mg / 5ml, Сируп
79, DEXTROLAG, Dextromethorphan HBr 10mg, Guaifenesin 100mg, Chlorpheniramine maleate 2mg, Амониум хлорид 25mg / 5ml, Сируп
80, DHC CONTINUS, дихидрокодеин тартрат 60mg, таблети
81, DIALAG микроклизма, Diazepam 5mg / 2.5ml, Ректален раствор
82, DIALAG микроклизма, Diazepam 10mg / 2.5ml, Ректален раствор
83, DIAPAM 10, Diazepam 10mg, таблети
84, DIAPAM 2, Diazepam 2mg, таблети
85, DIAPAM 5, Diazepam 5mg, таблети
86, DIARSED, Diphenoxylate HCL 2.5mg, Атропин сулфат 0.025mg, Таблети
87, DIAXINE, Diphenoxylate HCl 2.5mg, Atropine sulphate 0.025mg, Таблети
88, DIAZEPAM 2, Diazepam 2mg, таблети
89, DIAZEPAM 5, Diazepam 5mg, таблети
90, DICTON retard 30, Codeine 11mg, Carbinoxamine 1.5mg / 5ml, Сируп
91, DIPRIVAN 1% w / v, Propofol 1.00% w / v, IV Инфузија
92, DIPRIVAN 2% w / v, Propofol 20mg / 1ml, IV Инфузија
93, DISTALGESIC, Propoxyphene HCL 32.5mg Парацетамол 325mg, Таблети
94, DOGMATIL 100, Sulpiride 100 mg / 2ml, Инјекција
95, DOGMATIL 25mg / 5ml, Sulpiride 25mg / 5ml, раствор
96, DOGMATIL 50, Sulpiride 50 mg, капсули
97, DOGMATIL Forte, Sulpiride 200 mg, таблети
98, DORMICUM 15, Мидазолам 15mg, таблети
99, DORMICUM 15mg / 3ml, Мидазолам 15mg / 3ml, Инјекција
100, DORMICUM 5mg / ml, Midazolam 5mg / ml, Инјекција
101, DORMICUM 7.5mg, Мидазолам 7.5mg, Таблети
102, DORSILON, Мефеноксалон 200mg, Парацетамол 450mg, Таблети
103, EDRONAX 4mg, Reboxetine 4mg, таблети
104, EFEXOR 37.5, Venlafaxine 37.5mg, таблети
105, EFEXOR 75, Venlafaxine 75mg, таблети
106, EFEXOR XR 150, Венлафаксин хидрохлорид 150mg, капсули
107, EFEXOR XR 75, Венлафаксин хидрохлорид 75mg, капсули
108, ESTRACOMB TTS, Oestradiol 4mg, Norethisterone acetate 30mg (Patch 1) + Oestradiol 10mg (Patch 2), Patch
109, ESTRADERM TTS 100, Естрадиол 8mg / 20cm2, Закрпи
110, ESTRADERM TTS 25, Естрадиол 2mg / 5cm2, Закрпи
111, ESTRADERM TTS 50, Естрадиол 4mg / 10cm2, Закрпи
112, ESTROFEM, Oestradiol 2mg, Таблети
113, ESTROFEM FORTE, Oestradiol 4mg, Таблети
114, FAVERIN 100, флувоксамин малеат 100mg, таблети
115, FAVERIN 50, флувоксамин малеат 50mg, таблети
116, FEMOSTON 2 / 10, Dydrogesterone (Y) 10mg, Estradiol (O) 2.0mg, Estradiol (Y) 2.0mg, Таблети
117, FLEXIBAN, Cyclobenzaprine HCL 10mg / таб., Таблети
118, FLUANXOL 0.25, Flupenthixol 0.25mg, таблети
119, FLUANXOL 0.5, Flupenthixol 0.5mg, таблети
120, FLUANXOL 1, Flupenthixol 1mg, таблети
121, FLUANXOL 3, Flupenthixol 3mg, таблети
122, FLUANXOL Depot, Flupenthixol 20mg / ml, Инјекција
123, FLUANXOL Depot, Flupentixol decanoate 100mg / ml, Инјекција
124, FLUOXONE DIVULE, флуоксетин 22.4mg, капсули
125, FLUNEURIN 20mg, флуоксин 20mg / 1капсула, капсули
126, FLUTIN 20mg, флуоксетин хидрохлорид 20mg, капсули
127, FLUXETYL 20mg, флуоксетин (како F. хидрохлорид) 20mg / капсула, капсули
128, FRISIUM 10, Clobazam 10 mg, таблети
129, FRISIUM 20, Clobazam 20 mg, таблети
130, GARDINAL SODIUM, Фенобарбитон натриум 200mg / ml, Инјекција
131, GENOTROPIN 16 IU (5.3mg), Соматропин 16IU / 1 Картриџ, прав за инјектирање
132, GENOTROPIN 36 IU (5.3mg), Соматропин 36IU / 1 Картриџ, прав за инјектирање
133, HALDOL 0.5, Haloperidol 0.5mg, таблети
134, HALDOL 2mg / ml, Халоперидол 2mg / ml, Капки
135, HALDOL 5, Haloperidol 5mg, таблети
136, HALDOL 5mg / ml, Халоперидол 5mg / ml, Инјекција
137, HALDOL Decanoas, Haloperidol 50mg / ml, Инјекција
138, HALDOL Decanoas, Haloperidol 100mg / ml, Инјекција
139, HEMINEVRIN, Chlormethiazole 300mg, Miglyol (812) 125mg, Капсули
140, IMUKIN 100mcg / 0.5ml, Рекомбинантен хуман Интерферон-гама 6000000 IU / ml, Инјекција *
141, INSIDON 50, Опипрамол 50mg, Таблети
142, INTARD, Difenoxylate HCl 2.5mg, Атропин сулфат 0.025mg, Таблети
143, INTRAVAL, Thiopentone Natrium 0.5g / 1vial, Инјекција
144, IXEL 25mg, Milnacipran 25mg / капсула, капсули
145, IXEL 50mg, Milnacipran 505mg / капсула, капсули
146, KAFOSED, Dextromethorphan HBr 15mg / 5ml, Сируп
147, KEMADRIN 10mg / 2ml, Procyclidine HCL 10mg / 2ml, Инјекција
148, KEMADRIN 5mg, Procyclidine HCL 5mg, таблети
149, KETALAR 10, Кетамин HCL 10mg / ml, Инјекција
150, KETALAR 50, Кетамин HCL 50mg / ml, Инјекција
151, KLIOGEST, Oestradiol 2mg, Norethisterone 1mg, Таблети
152, LAGAFLEX, Carisoprodol 300 mg, Парацетамол 250mg, таблети
153, LARGACTIL, Хлорпромазин HCL 25mg / 5ml, Сируп
154, LARGACTIL 10, Хлорпромазин HCL 10mg, таблети
155, LARGACTIL 100, Хлорпромазин HCL 100mg, таблети
156, LARGACTIL 25, Хлорпромазин HCL 25mg, таблети
157, LARGACTIL 25mg / ml, Chlorpromazine HCL 25mg / ml, Инјекција
158, LARGACTIL 50, Хлорпромазин HCL 50mg, таблети
159, LARGACTIL 50mg / 2ml, Хлорпромазин HCL 50mg / 2ml, Инјекција
160, LARGACTIL100, Хлорпромазин HCL 100mg, Suppo.
161, LEXOTANIL 1.5, Bromazepam 1.5 mg, таблети
162, LEXOTANIL 3, Bromazepam 3 mg, таблети
163, LEXOTANIL 6, Bromazepam 6 mg, таблети
164, LIMBITROL, Amitriptyline 12.5 mg, Chlordiazepoxide 5 mg, капсули
165, LIORESAL 10, Баклофен 10 mg, таблети
166, LIORESAL 25, Баклофен 25 mg, таблети
167, LOMOTIL, Difenoxylate HCl 2.5mg, Атропин сулфат 0.025mg, Таблети
168, LUDIOMIL 10, Maprotiline HCL 10mg, таблети
169, LUDIOMIL 25, Maprotiline HCL 25mg, таблети
170, LUDIOMIL 50, Maprotiline HCL 50mg, таблети
171, LUDIOMIL 75, Maprotiline HCL 75mg, таблети
172, MELLERIL 0.5%, Thioridazine HCL 0.5%, Susp.
173, MELLERIL 10, Thioridazine HCL 10mg, таблети
174, MELLERIL 100, Thioridazine HCL 100mg, таблети
175, MELLERIL 25, Thioridazine HCL 25mg, таблети
176, MELLERIL 50, Thioridazine HCL 50mg, таблети
177, MENOGON 75IU, Menotrophin HMG 75IU / 1Ampoule, Инјекција
178, MUSCADOL, Orphenadrine citrate 35mg, Paracetamol 450mg, Таблети
179, MYOGESIC, Orphenadrine 35mg, Paracetamol 450mg, Таблети
180, NEOTIGASON 10, Acitretin 10 mg, капсули
181, NEOTIGASON 25, Acitretin 25 mg, капсули
182, NOBRIUM 10, Medazepam 10mg, Капсули
183, NOBRIUM 5, Medazepam 5mg, Капсули
184, NOCTRAN 10, Clorazepate dipotassium 10mg, Acepromazine maleate 1.016mg, Aceprometazine maleate 10.16mg, Таблети
185, NORACOD, Codeine 10mg, Парацетамол 500mg, таблети
186, NORCURON 10mg, брокуд на векурониум 10mg / ампула, Прашок за инјектирање
187, NORCURON 4mg, брокуд на векурониум 4.0mg / ампула, Прашок за инјектирање
188, NORDITROPIN 12IU, Соматропин 12 IU, Инјекција
189, NORDITROPIN 4IU, Соматропин 4 IU, Инјекција
190, NORDITROPIN Комплет пенкало 12, Соматропин 12 IU, S / C за инјектирање
191, NORDITROPIN Комплет пенкало 24, Соматропин 24 IU, S / C за инјектирање
192, Norditropin SimpleXx
10mg / 1.5ml, Соматропин, Инџи /
Решение
193, Norditropin SimpleXx
15mg / 1.5 ml, Соматропин, Инје ​​/
Решение
194, Norditropin SimpleXx
5mg / 1.5 ml, Соматропин, Инје ​​/
Решение
195, Нордитропин Нордилет
5mg / 1.5 ml, Соматропин, Инјекција во префинето пенкало
196, Нордитропин Нордилет
10mg / 1.5 ml, Соматропин, Инје. во префинето пенкало
197, Нордитропин Нордилет
15mg / 1.5 ml, Соматропин, Инје. во префинето пенкало
198, NORFLEX, Орфенадрин цитрат 30mg / ml, Инјекција
199, NORFLEX 100, Орфенадрин цитрат 100mg, Таблети
200, НОРГЕСИСКИ, Орфенадрин цитрат 35mg Парацетамол 450mg, Таблети
201, NUBAIN 10mg / ml, Nalbuphine HCL 10mg / ml, Инјекција
202, NUBAIN 20mg / ml, Nalbuphine HCL 20mg / ml, Инјекција
203, Nuvaring, Etonogestrel & Etinylestradiol, Вагинален прстен
204, ORAP, Пимозид 1mg, Таблети
205, ORAP Forte, Pimozide 4mg, Таблети
206, Оксетин, флуоксетин хидрохлорид 20mg, таблети
207, PARACODOL, кодеин фосфат 8mg, Парацетамол 500mg, Eff.Tab.
208, PARACODOL, кодеин фосфат 8mg, Парацетамол 500mg, таблети
209, PHENSEDYL, кодеин фосфат 8.9mg Прометазин HCL 3.6mg Ефедрин HCL 7.2mg / 5ml, Линктус
210, PHYSEPTONE, метадон HCL 10mg / ml, Инјекција
211, PHYSEPTONE 5, метадон HCL 5mg, таблети
212, PREPULSID, Cisapride 1mg / ml, Суспензија
213, PREPULSID, Cisapride 30mg, Supp.
214, PREPULSID 10mg, Cisapride 10mg, Таблети
215, PREPULSID 5mg, Cisapride 5mg, Таблети
216, PRIMOTESTONE депо 100mg, тестостерон Enanthate 110mg, тестостерон пропионат 25mg, = тестостерон 100mg / ml, инјекција
217, PRIMOTESTONE складиште 250mg, тестостерон ентатат ​​250mg / 1ml, инјекција
218, PROGYLUTON, Estradiol Valera 2mg / 11хет таб., Естрадиол Валерат 2mg & Norgestrol 0.5mg / 10 портокалово јазиче., Таблети
219, PROKINATE, Cisapride 5mg / 5ml, Суспензија
220, PROKINATE 10mg, Cisapride 10mg, Таблети
221, PROKINATE 5mg, Cisapride 5mg, Таблети
222, PROLIXIN 25mg / ml, Флуфеназин деканоат 25mg / ml, Инјекција
223, PROPESS, Prostaglandin E2 10mg / pessary, Вагинални песари
224, PROTHIADEN 25, HC Dothiepin HCl 25mg, капсули
225, PROTHIADEN 75, HC Dothiepin HCl 75mg, таблети
226, PROVIRON, Mesterolone 25mg, Таблети
227, PROZAC, флуоксетин 20mg, таблети
228, PROZAC, флуоксетин 20mg / 5ml, течен
229, PROZAC Неделен 90mg, флуоксетин (како F. хидрохлорид) 90mg / капсула, капсули
230, REDUCTIL 10mg, Sibutramine Hydrochloride Monohydarte 10mg, Капсули
231, REDUCTIL 15mg, Sibutramine Hydrochloride Monohydarte 15mg, Капсули
232, REMERON 15 mg, Mirtazapine 15mg, таблети
233, REMERON 30 mg, Mirtazapine 30mg, таблети
234, REMERON 45 mg, Mirtazapine 45mg, таблети
235, Remeron Sol Tab 30mg, Mirtazapine, таблети
236, REVACOD, кодеин фосфат 10mg, Парацетамол 500mg / 1, таблети
237, RHINOTUSSAL, Dextromethorphan HBr 20mg Фенилефрин HCL 20mg, карбиноксамин малеат 4mg, капсули
238, RIAPHAN 15mg / 5ml, Декстрометофан HBr 15mg / 5ml, Сируп
239, RISPERDAL 1, Рисперидон 1mg, таблети
240, RISPERDAL 1mg / ml, Risperidone 1mg / 1ml, усна раствор
241, RISPERDAL 2, Рисперидон 2mg, таблети
242, RISPERDAL 3, Рисперидон 3mg, таблети
243, RISPERDAL 4, Рисперидон 4mg, таблети
244, Risperidal Consta 25mg, Рисперидон, Инјекција / Суспензија
245, Рисперидна Конста 37.5 mg, Рисперидон, Инјекција / Суспензија
246, Рисперидна Конста 50 mg, Рисперидон, Инјекција / Суспензија
247, RITALIN 10, Метилфенидат HCL 10mg, таблети
248, RITALIN SR 20mg, Метилфенидат HCL 20mg / 1tab., Таблети
249, RIVOTRIL 0.25%, Клоназепам 0.25%, Капки
250, RIVOTRIL 0.5, Clonazepam 0.5 mg, таблети
251, RIVOTRIL 1mg / ml, Clonazepam 1mg / ml, Инјекција
252, RIVOTRIL 2, клоназепам 2mg, таблети
253, ROACCUTANE 10, Isotretinoin 10mg, капсули
254, ROACCUTANE 2.5, Isotretinoin 2.5mg, капсули
255, ROACCUTANE 20, Isotretinoin 20mg, капсули
256, ROACCUTANE 5, Isotretinoin 5mg, капсули
257, ROBAXIN, метокарбамол 100mg / ml, Инјекција
258, ROBAXIN 500, метокарбамол 500mg, таблети
259, ROBAXISAL, метокарбамол 400mg, Аспирин 325mg, таблети
260, ROBITUSSIN-CF, Dextromethorphan HBr 10mg, Guaifenesin 100mg, Pseudoephedrine HCl 30mg / 5ml, Сируп
261, ROMILAR 1.5%, Декстрометофан 15mg / ml, Капки
262, ROMILAR 15, Dextromethorphan 15mg, Dragees
263, ROMILAR EXPECTORANT, Dextromethorphan 3.06mg, амониум хлорид 18mg, Panthenol 11mg / 1ml, Сируп
264, SAIZEN 4 IU, Соматропин 4 IU, Инјекција
265, SALIPAX, флуоксетин 20mg, капсули
266, SANDOSTATIN 0.05, Octreotide 0.05mg / ml, Инјекција
267, SANDOSTATIN 0.1, Octreotide 0.1mg / ml, Инјекција
268, SANDOSTATIN 0.2, Octreotide 0.2mg / ml, Инјекција
269, SANDOSTATIN 0.5, Octreotide 0.5mg / ml, Инјекција
270, SAROTEN Retard 25, Амитриптилин HCL 25 mg, капсули
271, SAROTEN Retard 50, Амитриптилин HCL 50 mg, капсули
272, SEDOFAN DM, Dextromethorphan HBr 10mg Triprolidine 1.25mg, Pseudoephedrine HCL 30mg / 5ml, Сируп
273, SEDOFAN-P, Декстрометофан HBr 15mg, таблети
274, SERENACE 0.5, Халоперидол 0.5mg, таблети
275, SERENACE 1.5, Халоперидол 1.5mg, таблети
276, SERENACE 10, Халоперидол 10mg, таблети
277, SERENACE 5, Халоперидол 5mg, таблети
278, SEROQUEL 100 mg, Quetiapine 100 mg, таблети
279, SEROQUEL 200 mg, Quetiapine 200 mg, таблети
280, SEROQUEL 25 mg, Quetiapine 25 mg, таблети
281, SEROQUEL Пакет за почетници на пациенти, Quetiapine 100 mg / таб. (Таблети 2), Quetiapine 25 mg / таб. (6 таблети), Таблети
282, SEROXAT 20, Пароксетин 20mg, таблети
283, SERZONE 100mg, Nefazodone HCL 100mg, таблети
284, SERZONE 150mg, Nefazodone HCL 150mg, таблети
285, SERZONE 200mg, Nefazodone HCL 200mg, таблети
286, SERZONE 250mg, Nefazodone HCL 250mg, таблети
287, SERZONE 50mg, Nefazodone HCL 50mg, таблети
288, SIRDALUD 2, Tizanidine 2mg, таблети
289, SIRDALUD 4, Tizanidine 4mg, таблети
Соединение 290, SOMADRYL, Carisoprodol 200mg Парацетамол 160mg, кофеин 32mg, таблети
291, SONATA 10mg, Zaleplon 10mg / 1капсула, капсули
292, SONATA 5mg, Zaleplon 5mg / 1капсула, капсули
293, SOSEGON 50mg, Pentazocine HCL 56.4mg, таблети
294, ST.JOSEPH кашлица, Декстрометофан HBr 0.1179% w / w, Сируп
295, STADOL 1mg / ml, тартрат на Буторфанол 1mg / ml, Инјекција
296, STADOL 2mg / ml, тартрат на Буторфанол 2mg / ml, Инјекција
297, STADOL 4mg / 2ml, таторрат на Butorphanol 4mg / 2ml, Инјекција
298, STELAZINE 1, Trifluoperazine 1mg, таблети
299, STELAZINE 10, Trifluoperazine 10mg, капсули
300, STELAZINE 15, Trifluoperazine 15mg, Spansule
301, STELAZINE 2, Trifluoperazine 2mg, Spansule
302, STELAZINE 5, Trifluoperazine 5mg, таблети
303, STEMETIL, прохлорпазин малеат 0.1% w / v, Сируп
304, STEMETIL, Prochlorperazine maleate 25mg, Таблети
305, STEMETIL, Prochlorperazine maleate 5mg, Таблети
306, STEMETIL, Prochlorperazine maleate12.5mg / ml, Инјекција
307, STEMETIL, прохлорпазин малеат 25mg / 2ml, Инјекција
308, STERANDRYL RETARD 250mg, Тестостерон Hexahydrobenzoate 125mg, Транс-хексахидротефеталат на n-бутил и тестостерон 125mg / ампула, Инјекција
309, STESOLID, Diazepam 0.4mg / ml, Сируп
310, STESOLID, Diazepam 2mg, Таблети
311, STESOLID, Diazepam 5mg, Таблети
312, STESOLID, Diazepam 5mg / ml, Инјекција
313, STESOLID, Diazepam 5mg / 2.5ml, Ректален раствор
314, STESOLID, Diazepam 10mg / 2.5ml, Ректален раствор
Таблета 315, STILNOX 10mg, Zolpidem Tartrate 10mg / 1., Таблети
316, STIVANE 300, Пирисукциданол дималеат 300mg, капсули
317, SUBUTEX 2mg, Бупренорфин HCL 2mg / 1tab., Таблети
318, SUBUTEX 8mg, Бупренорфин HCL 8mg / 1tab., Таблети
319, SURMONTIL 25, тримипрамин малеат 35mg, таблети
320, SURMONTIL 50, тримипрамин малеат 69.75mg, капсули
321, SUSTANON 250mg, тестостерон пропионат 30mg, тестостерон фенилпропионат 60mg, тестостерон изокапроат 60mg, тестостерон деканоат 100mg, инјекција
322, TEKAM 10, Кетамин HCL 10mg / ml, Инјекција
323, TEKAM 50, Кетамин HCL 50mg / ml, Инјекција
324, TEMGESIC 0.3mg / ml, Бупренорфин HCL 0.3 mg / ml, Инјекција
325, TEMGESIC 0.6mg / 2ml, Бупренорфин HCL 0.6mg / 2ml, Инјекција
326, TEMGESIC сублингвален, Buprenorphine HCL 0.2 mg, таблети
327, TIAPRIDAL 100, Tiapride 100mg, таблети
328, TIAPRIDAL 100mg / 2ml, Tiapride 100mg / 2ml, Инјекција
329, TICLID, Ticlopidine 250mg, Таблети
330, TIXYLIX, Фолкодин 1.5mg Прометазин HCL 1.5mg / 5ml, Линктус
331, TOFRANIL 10, Imipramine 10mg, таблети
332, TOFRANIL 25, Imipramine 25mg, таблети
333, TRAMAL 100mg, Tramadol 100mg, Supp.
334, TRAMAL 100mg / 2ml, Tramadol 100mg / 2ml, Инјекција
335, TRAMAL 100mg / ml, Tramadol 100mg / ml, Капки
336, TRAMAL 50mg, Tramadol 50mg, Капсули
337, TRAMAL 50mg / ml, Tramadol 50mg / ml, Инјекција
338, TRAMAL Retard 100, Tramadol 100mg, таблети
339, TRAMUNDIN RETARD 100 mg, Tramadol 100mg, таблети
340, TRAMUNDIN RETARD 150 mg, Tramadol 150mg, таблети
341, TRAMUNDIN RETARD 200 mg, Tramadol 200mg, таблети
342, TRANXENE 10, Клоразепатен дипотазиум 10mg, капсули
343, TRANXENE 5, Клоразепатен дипотазиум 5mg, капсули
344, TREXAN 50, Налтрексон HCL 50mg, Таблети
345, TRISEQUENS, Ostradiol 2mg (сино јазиче), Oestradiol 2mg, Норетистерон ацетат 1mg (бело јазиче), Oestradiol 1mg (црвено јазиче), Таблети
346, TRISEQUENS forte, Oestradiol 4mg (жолто јазиче), Oestradiol 4mg, Норетистерон ацетат 1mg (бело јазиче), Oestradiol 1mg (црвено јазиче), Таблети
347, TRYPTIZOL 25, амитриптилин HCL 25 mg, таблети
348, TUSCALMAN, Noscapine HCL 15mg, Aether Guaiacolglycerinatus 100mg / 10ml, Сируп
349, TUSSIFIN со кодеин, кодеин фосфат 75mg Хлорфенирамин малеат 25mg, Glyceryl guaicolate 1gm, Бензоат на натриум 3gm, калиум цитрат 3gm, Liquorice 7.5gm / 100ml
350, ULTIVA 1mg, Remifentanil 1mg / шишенце, Инјекција
351, ULTIVA 2mg, Remifentanil 2mg / шишенце, Инјекција
352, ULTIVA 5mg, Remifentanil 5mg / шишенце, Инјекција
353, UNIFED DM, Triprolidine HCl 1.25 mg, Pseudoephedrine (HCl) 30mg, Dextromethorphan HBr 10 mg / 5ml, Сируп
354, VALIUM, Diazepam 2mg / 5ml, Сируп
355, VALIUM, Diazepam 10mg / 2ml, Инјекција
356, VALIUM 10, Diazepam 10mg, таблети
357, VALIUM 2, Diazepam 2mg, таблети
358, VALIUM 5, Diazepam 5mg, таблети
359, VECURONIUM BROMIDE за инјектирање 10mg, брокуд на векурониум 10mg / 1 вијала, Прашок за инјектирање
360, VECURONIUM BROMIDE за инјектирање 20mg, брокуд на векурониум 20mg / 1 вијала, Прашок за инјектирање
361, VESANOID 10mg, Tretinoin 10mg, капсули
362, VIRORMONE 10mg, тестостерон пропионат 10mg, инјекција
363, VIRORMONE 10mg, тестостерон пропионат 10mg, таблети
364, VIRORMONE 25mg, тестостерон пропионат 25mg, таблети
365, VIRORMONE 25mg, тестостерон пропионат 25mg, инјекција
366, XANAX 0.25, Alprazolam 0.25 mg, таблети
367, XANAX 0.5, Alprazolam 0.5 mg, таблети
368, XANAX 1, Alprazolam 1 mg, таблети
369, Zeldox 20mg / ml, Ziprasidone, Inj / Powder
370, ZOLOFT, Sertraline 50mg, Таблети
371, ZYPREXA 10 mg, Оланзапин 10 mg, таблети
372, ZYPREXA 10 mg, Оланзапин 10 mg, Инјекција
373, ZYPREXA 5 mg, Оланзапин 5 mg, таблети
374, ZYPREXA 7.5 mg, Оланзапин 7.5 mg, таблети

Владини министри / одделенија

ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ Индија
Општина Абу Даби Секретаријат на кабинетот
Стопанска и индустриска комора на Ајман Комисија за планирање
Општина Абу Даби Министерство за земјоделство
Граѓанска одбрана во Дубаи Одделение за атомска енергија
Стопанска комора и индустрија во Дубаи Министерство за хемикалии и ѓубрива
Општина Дубаи Министерство за цивилно воздухопловство
Федерален национален совет Министерство за јаглен и рудници
Сојуз на стопански комори на ОАЕ И индустрија Министерство за трговија и индустрија
Министерство за економија и трговија Министерство за комуникации
Министерство за електрична енергија и вода Министерство за деловни работи
Министерство за здравство Министерство за потрошувачи и јавна дистрибуција
Министерство за држави за прашања на кабинетот Министерство за култура
Министерство за образование и млади Министерство за дезинвестирање
Министерство за финансии и индустрија Министерство за животна средина и шуми
Министерство за планирање Министерство за надворешни работи
Општина Шарџа Министерство за финансии
Стопанска комора и индустрија на Шарџа Министерство за индустрија за преработка на храна
Владата на ОАЕ Министерство за здравство и благосостојба на семејството

Билатерални односи ОАЕ-Индија

Економските, политичките и културните врски на ОАЕ со Индија, кои датираат пред повеќе од еден век, се зрели и мулти-димензионални. Билатералната трговија постојано расте со текот на годините и контактите меѓу луѓето и луѓето постојано се зголемуваат. Туристите од обете страни ги посетуваат за одмор и задоволство, а се повеќе државјани на Обединетите Арапски Емирати користат здравствени установи и туристички капацитети во Индија.

Блиските врски меѓу индиската заедница и државјаните можат да се оценат од фактот дека индиската заедница е најголемата заедница за иселеници во Обединетите Арапски Емирати, која брои околу 1.5 милиони. Силните врски на пријателство меѓу Обединетите Арапски Емирати и Индија се чини дека ќе бидат дополнително разновидни и зајакнати во наредните месеци и години.

Извадоци од интервјуто со индискиот амбасадор во ОАЕ, Талмиз Ахмед.

Односите меѓу ОАЕ и Индија се силни и се засноваат на културни контакти помеѓу народите на двете земји. Кои се историските врски што ги врзуваат двата народа и кои се новите стратегии за зајакнување на нивните културни и традиционални врски?

Односите меѓу Индија и ОАЕ се во пораст. Двете земји споделуваат врски со културен афинитет и имаат силни трговски и културни врски. Нашите проширувачки врски опфаќаат целосен опсег на економски, технички, социјални и културни области што се од заемна корист за двата народа.

Интензитет на растечката врска на Индија со земјите од Заливот, особено Обединетите Арапски Емирати, беше обезбедена со посетата на министерот за надворешни работи Шаик Абдула бин Зајед Ал Нахјан на Индија во јуни. За време на посетата, обете страни имаа плодни и значителни дискусии за широк спектар на теми, вклучувајќи ги билатералните односи, регионалната состојба, безбедноста, одбраната и обновливата енергија. Од индиска страна, тогашниот министер за надворешни работи Пранаб Мукерџи и министер за трговија и индустрија Камал Нат ги посети ОАЕ во мај и април 2008, соодветно.

Нашите односи не се определени само од трговски и економски аспекти. Индијците беа присутни во Обединетите Арапски Емирати многу пред да се открие нафтата и одиграа клучна улога во развојот на земјата. Тие биле активни партнери со нивните домаќини на Емарати. Лидерите на Обединетите Арапски Емирати во неколку наврати ги потврдија придонесите на Индијанците во различни сфери.

Какви се случувањата во областа на бизнисот и трговијата меѓу двете земји?

Индија и Обединетите Арапски Емирати прават напорни напори за обнова и зајакнување на билатералните економски и трговски односи. Односот меѓу двете земји еволуираше во значително партнерство во економската и трговската сфера, при што Обединетите Арапски Емирати се појавија како втор по големина пазар на глобално ниво за индиски производи. Во исто време, Индијанците се појавија како важни инвеститори во Обединетите Арапски Емирати, а Индија како важна дестинација за извоз за произведените производи од Обединетите Арапски Емирати.

Како беше двонасочната трговија меѓу двете земји минатата година? Не-нафтена трговија со Индија и ОАЕ во вредност од $ 29,023.68 во 2007-2008. Двонасочната трговија за 2007-2008 покажа раст на 40 проценти во однос на претходната година. Главните производи за извоз од Индија вклучуваа минерални горива, природни или култивирани бисери, житарици, скапоцени камења и накит, вештачки предиво, ткаенини, метали, памучно предиво, морски производи, машини и опрема, пластични и линолеумски производи, чај и месо и препарати. Најголем дел од увозот од ОАЕ вклучува минерални горива, минерални масла, природни или култивирани бисери, скапоцени или полу-скапоцени камења, метални руди и метални отпадоци, сулфур и неизгаснат железо пирити, електрични машини и опрема и нивни делови, железо и челик и др.

Голем дел од извозот на Индија во Обединетите Арапски Емирати се транспортира од Дубаи во други земји во регионот како што се Пакистан, Авганистан, Иран, Ирак, Саудиска Арабија, Јемен и, доцна, дури и во источноафриканските земји. Така, извозот во Обединетите Арапски Емирати, всушност, отвори огромен регионален пазар за индиски производи.

Дали постои обем за понатамошен раст на билатералната трговија и меѓусебните инвестиции меѓу двете земји?

Остриот пораст на нашата билатерална трговија, особено во не-нафтениот сектор, е одраз на растот и длабочината на двете економии. Индиските и ОАЕ компаниите се активно вклучени во извршување на инвестиции и проекти во обете земји. Овие иницијативи за заедничко вложување вклучуваат некои од најважните компании од Индија, како што се Тата, Релисија, Випро, НТПЦ, Ларсен и Тубро, Додалс и Пенџ Лојд. Од страната на „Емирати“, врвни компании кои се активни во Индија се Емаар, Накел, ДП Светот и др. Во октомври минатата година, беше потпишан Меморандум за соработка меѓу Универзитетот Обединетите Арапски Емирати и Индискиот Атул Лимитед за стратешко партнерство за трансфер на технологија за формирање држава- најсовремена единица за производство на култура на палми во Раџастан.

Колкав е проценетиот број индиски луѓе и деловни активности во Обединетите Арапски Емирати?

Се проценува дека околу Околу 1.5 милиони Индијци живеат во Обединетите Арапски Емирати. Не многумина ја напуштија земјата во блиското минато. Глобалната криза служеше само за зајакнување на смената од чисто шпекулативни активности без да има значително негативно влијание врз главните проекти за енергија, инфраструктура и недвижнини што се водат во земјата, особено во Дубаи и Абу Даби, бидејќи финансиите се достапни лесно за такви национални проекти поврзани со развој. Оттука, сегашната економска криза веројатно нема да има значително влијание врз вработувањето на Индијанците.

Каква е состојбата на туризмот помеѓу двете земји?

Секторот за туризам е една од областите што има добар потенцијал за иден раст, особено медицинскиот туризам. Емирати кои одат во Индија веќе користат индиски здравствени услуги, вклучувајќи ги и ајурведските установи и бањите. Друга област со значителен обем за соработка во туризмот е изградба и одржување на хотели. Постои добар обем за Обединетите Арапски Држави да инвестираат во сеопфатниот туристички сектор во Индија, што ќе помогне да се повлечат туристите кои ги посетуваат ОАЕ во Индија, исто така.

Дали во иднина ќе има нова, подинамична фаза во односите меѓу ОАЕ и Индија?

Одразувајќи ги глобалните реалности, врските меѓу Индија и ОАЕ се стекнуваат со нова димензија. Двете држави воспоставија силни партнерства во областа на трговијата и трговијата. Ова партнерство се шири, диверзифицира и се појавува во стратешко партнерство со акцент на соработката во одбраната, енергетиката и сл. На ОАЕ како сосед ќе им се даде приоритетно внимание во надградбата на нашите врски.

Двете земји можат да соработуваат едни со други, билатерално и регионално, во областа на одбраната и безбедноста и да станат партнери во глобалната борба против тероризмот и екстремизмот.

Бидејќи Обединетите Арапски Емирати се фокусира на индустријата базирана на знаење и Индија се појавува како светски лидери во вселената, земјоделството, фармацевтските производи и биотехнологијата, постои значителен обем за соработка во трансферот на технологија, R&D и за заедничко вложување. Одбранбената соработка достигна ново ниво со првата воздушна вежба Индија-ОАЕ и втората средба на Комитетот за заедничка одбранбена соработка Индија-ОАЕ. Индија доби цврста поддршка од страните на ОАЕ за прашањето тероризам, специјално за терористичките напади во Мумбаи од ноември минатата година.

Економски и трговија

Трговските врски меѓу Индија и Обединетите Арапски Емири постојат веќе долго време. Растечките индо-ОАЕ економски и трговски односи придонесуваат за вредна стабилност и сила на билатералните односи меѓу двете земји. Обединетите Арапски Емирати уживаат широк и сеопфатен економски однос со Индија, заснован на меѓусебни интереси.

Тековниот билатерален обем на трговија кажува дека ова е возбудливо време во историјата на економските односи ОАЕ-Индија. Според податоците на владата на Индија, Обединетите Арапски Емирати е најголем трговски партнер во Индија за финансиската година 2008-09, истовремено, бројките на владата на Обединетите Арапски Емирати ја покажуваат Индија како главен трговски партнер во 2008.

Според податоците на владата на Индија, билатералната трговија меѓу Индија - Обединетите Арапски Емирати за финансиската година април 2008 - март 2009 беше US 44.53 милијарди американски долари во однос на американските 29.11 милијарди американски долари за истиот период во април 2007 - март 2008, што претставува зголемување за 52.95% . Според податоците на владата на Обединетите Арапски Емирати, во 2008 билатералната трговија со Обединетите Арапски Емирати - Индија се зголеми за 48% од 2007 и достигна околу 32 милијарди американски долари, што претставува 15% од вкупната надворешна трговија на Емирати.

Индискиот извоз во ОАЕ главно вклучува камења и накит, зеленчук, овошје, зачини, инженерски производи, чај, месо и негови подготовки, ориз, текстил и облека и хемикалии. Индискиот увоз од ОАЕ главно вклучува сурова и нафтена производи, злато и сребро, бисери, скапоцени и полупроценети камења, метални руди и метални отпадоци, опрема за електроника и транспортна опрема.

Инвестициите во Обединетите Арапски Емирати во Индија, исто така, бележат значителен раст во последните години. Обединетите Арапски Емирати инвестираа над 5 милијарди УСД во Индија преку FDI (странски директни инвестиции) и FII (странски институционални инвеститори) рути што ги прави ОАЕ е еден од најголемите инвеститори во Индија. Најголемите компании во Обединетите Арапски Емирати инвестирани во Индија се: ДП свет, Емаар Груп, Ал Накел, ЕТА Стар Груп, СС Лотах Груп, Емирати Техно Кастинг ФЗЕ, Инвестиционен орган Рак, Накит Дамас и Комерцијална банка Абу Даби.

Индија е исто така трет по големина инвеститор во Обединетите Арапски Емирати. Индиски компании како Л & Т, Пенџ Лојд, Групација Хиндуџа, Пионер Цемент, Групацијата на хотели во Оберои, имаа проектирани проекти во ОАЕ. По појавата на Обединетите Арапски Емирати како главен центар за повторен извоз, индиските компании се појавија како важни инвеститори во зоните за слободна трговија како што се Jебел Али ФТЗ, аеродромот во Шарџа, слободните зони на Хамарија и индустрискиот град Абу Дабаи.

Забележителна причина за силните индо-ОАЕ економски врски е огромното иселено иселеничко население во Обединетите Арапски Емирати. Скоро 2 милиони индиски иселеници во моментов живеат и работат во Обединетите Арапски Емирати, сочинуваат повеќе од 30 проценти од националното население и претставуваат најголема група за емигранти на Емирати. Заедницата на иселениците исто така придонесува за индиската економија. Вкупните дознаки од Индија во Обединетите Арапски Емирати во 2008-09 беа околу 10-12 милијарди американски долари, што е околу една третина од вкупните дознаки од земјите на ГЦЦ до Индија, што е околу американски долари 32-25 милијарди.

Воздушни врски помеѓу две држави

Постојат над 475 летови неделно помеѓу различни дестинации во Индија и Обединетите Арапски Емирати, споделени од Емирати, Етихад, Ер Арабија, Кингфишер, etет Ервејс, Ер Индија и Ер Индија експрес. Од овие три национални авиокомпании на Обединетите Арапски Емирати (Емирати, Етихад и Ер Арабија) работат околу 304 летови неделно што претставува приближно 64% од вкупните летови што работат во овој сектор.

Индија и Обединетите Арапски Емирати исто така имаат договор за воздушни услуги (АСА). Договорот им овозможува на обете држави да назначат кој било број на авиокомпании за работа на меѓусебно договорени услуги за кои соодветната земја ќе даде соодветно овластување и дозвола.

Образование и развој

Зајакнување на соработката помеѓу се 'пософистицираните образовни институции на Обединетите Арапски Емирати и индиските универзитети и повисоките институции за истражување. Промовирање на научна соработка, вклучително и во областите на обновлива енергија, одржлив развој, суво земјоделство, пустинска екологија, урбан развој и напредна здравствена заштита.

Шеик Зајед - Основачки лидер

Неговото Височество Шеикот Зајед бин Султан Ал Нахајан, основач на Обединетите Арапски Емирати, е роден во 1918 во Абу Даби. Тој беше најмладиот од четирите сина на шеикот Султан бин Зајед, кој владееше со Абу Даби од 1922 - 1926. Шеик Зајед се пресели со семејството од Абу Даби во Ал Аин, каде го доби своето верско образование и ги научи принципите на исламот и го проучуваше Светиот Куран. Шеик Зајед бил fondубител на соколи и уживал во лов и други традиционални спортови како камили и трки со коњи.

Во 1946, Шеик Зајед бил назначен за владетел во источната област Абу Даби (Ал Аин) и за време на тие 20 години што ги поминал како владетел на Ал Аин, тој не штедел никакви напори за развој и модернизација на селата од областа.

Обединетите Арапски Емирати - Водич за работници - Водич за иселеници
https://en.wikipedia.org/wiki/Zayed_bin_Sultan_Al_Nahyan

Во 1966, Шеик Зајед стана Владетел на Абу Даби и додека работеше на развивање на емират, изградба на училишта, болници и патишта, неговата политичка смисла и неговата футуристичка визија го свртеа вниманието кон формирање на единство со соседните емирати на Арапскиот Залив. Тој беше првиот што повика на формирање на Обединетите Арапски Емирати веднаш откако Велика Британија објави дека ќе се повлече од регионот. На декември 2, 1971, Шеик Зајед и владетелите на шесте соседни емирати официјално ги објавија Обединетите Арапски Емирати и сонот на Шеик Зајед се оствари.

Од основањето, Шеик Зајед работеше со своите браќа, владетелите на емиратите, за модернизација на земјата и претворање во една од најпросперитетните нации во регионот. Тој мудро управуваше со приходите од нафта во земјата за да го подигне животниот стандард на граѓаните и жителите на ОАЕ и да им обезбеди подобар квалитет на живот. Политичката мудрост и рационалните ставови на Шеик Зајед се чувствуваа внатре и надвор од земјата. Тој доби невидено регионално и меѓународно признание и почит.

Шеик Зајед почина во ноември 2 nd 2004, но тој останува жив во светското сеќавање на големите водачи и во срцата и умовите на својот народ за следните генерации.

Обединетите Арапски Емирати - Водич за иселеници

Шеикот Калифа Бин Зајед Бин Султан Ал Нахјан

Обединетите Арапски Емирати е независна сојузна држава, основана во 1971. Координираните напори на нејзината влада се направени заради зајакнување на просперитетот и напредокот на Обединетите Арапски Емирати во сите области и да се обезбеди најдобриот живот за сите граѓани на ОАЕ.

Неговото Височество Шеикот Калифа Бин Зајед Бин Султан Ал Нахјан беше избран за претседател на Обединетите Арапски Емирати на 3rd ноември, 2004 по минувањето на неговиот покоен татко Х.Х. .

Обединетите Арапски Емирати - Водич за иселеници
извор: https://www.cpc.gov.ae/en-us/thepresident/Pages/president.aspx

Одговорности на Претседателот на Обединетите Арапски Емирати

Раководите на Врховниот совет и управувајте со дискусиите.

Повикајте го Врховниот совет на состаноци и одложете ги според процедуралните правила одобрени од советот во неговиот внатрешен декрет. Советот мора да биде повикан да има состанок секогаш кога тоа ќе го побара некој од неговите членови.

Повик за заедничка средба со Врховниот совет и сојузниот кабинет секогаш кога е потребно.

Потпишете и издадете федерални закони, уредби и решенија одобрени од Врховниот совет.

Назначете го премиерот, прифатете ја неговата оставка и оставете го да си даде оставка од својата позиција со одобрение од Врховниот совет, да назначи вицепремиер и министри, прифатете ја нивната оставка и побарајте од нив да си дадат оставки од своите позиции по предлог на премиерот министер

Назначете ги дипломатските претставници за федерацијата во странските земји и другите високи сојузни цивили, како и воениот персонал, освен претседателот и судиите на Врховниот федерален суд, прифатете ги нивните оставки и замолете ги да си дадат оставка по одобрувањето на кабинетот. Таквото назначување, прифаќање на оставка или разрешување ќе се изврши според одредби и во согласност со сојузните закони.

Потпишување на акредитиви на дипломатски претставници на Унијата кон странски држави и организации и прифаќање на ингеренциите на дипломатските и конзуларните претставници на странските држави кон Унијата и добивањето на нивните акредитиви. Тој исто така ќе потпише документи за назначување и кредибилитет на претставниците.

Надзор над извршувањето на федералните закони, уредби и решенија преку сојузниот кабинет и надлежните министри.

Претставувајте ја федерацијата во земјата и странство и во сите меѓународни односи.

Вежба на право на амнестија или намалување на казна и одобрување на смртни казни во согласност со одредбите на уставот и сојузните закони.

Предавање украси и медали за чест, граѓански и воени, во согласност со законите што се однесуваат на ваквите украси и медали.

Секоја друга моќ која ve е дадена Врховниот совет или да му се даде согласно овој Устав или сојузните закони.

Биографија на Неговото височество Шеикот Калифа Бин Зајед Ал Нахјан

Неговото Височество Шеикот Калифа Бин Зајед Ал Нахјан е втор претседател на Обединетите Арапски Емирати, чие основање беше прогласено на 2-ти декември, 1971. Тој е шеснаесеттиот владетел на емиратот во Абу Даби, кој е најголемиот од седумте емирати што ја сочинуваат федерацијата.

Неговото Височество го презеде сојузниот уставен орган како претседател на Обединетите Арапски Емирати и стана владетел на емиратот Абу Даби на 3-ти ноември на 2004, наследувајќи го неговиот покоен татко, шеикот Заид Бин Султан Ал Нахјан кој почина на 2 од ноември на 2004.

Неговото Височество е роден во 1948 во источниот регион на емиратот Абу Даби и го доби основното образование во градот Ал Аин, кој е административен центар за регионот. Тој е најголемиот син на починатиот шеик Заид Бин Султан Ал Нахјан, а неговата мајка е Нејзиното Височество Шеика Хиса Бинт Мохамед Бин Калифа Бин Зајед Ал Нахјан.

Неговото сродство на Високи спаѓа во племето Бани Јас, кое се смета за мајка племе за повеќето арапски племиња кои се населиле во она што денес се знае дека се Обединетите Арапски Емирати. Ова племе водело сојуз од арапските племиња, кој историски е познат како „Алијанса Бани Јас“.

Неговото Височество го следеше неговиот покоен татко Шеик Зајед Бин Султан Ал Нахјан во текот на сите фази од целиот живот. Првиот пост што го извршуваше беше „владетел претставник во источниот регион и шеф на судовите таму“ на 18 септември, 1966. Оваа позиција беше од големо значење во неговиот живот. Додека Неговото Височество престојуваше во градот Ал Аин, му беше дадена одлична можност секојдневно да контактира со државјани на Обединетите Арапски Емирати, да биде целосно свесен за нивните услови и да ги идентификува нивните аспирации и надежи.

Неговото Височество беше назначено за круна на принцот на емиратот Абу Даби на 1 февруари, 1969 и шеф на одделот за одбрана. Поради оваа позиција, тој го презеде водството на одбранбените сили во емиратот и одигра клучна улога во нејзиниот развој и претворајќи го од мала безбедносна стража во мултифункционална сила која е опремена со модерна опрема.

На 1 мај, 1971, Неговото Височество Шеик Калифа ја завзема позицијата „претседател на првиот локален кабинет за емиратот на Абу Даби“ и презеде портфолија на одбрана и финансии во овој кабинет.

По прогласувањето на сојузната држава, Неговото Височество го зафати покрај своите локални одговорности и функцијата „потпретседател на кабинетот на сојузната влада, која беше формирана во декември на 1973.

Во февруари на 1974, а по поништувањето на локалниот кабинет, Неговото Височество стана првиот претседател на извршниот совет кој го замени кабинетот на емиратот, вклучувајќи ги сите одговорности.

За време на мандатот на неговото претседателствување со извршниот совет, Неговото Височество надгледуваше и следеше развојни проекти кои беа сведоци на сите делови на емиратот во Абу Даби. Покрај тоа, Неговото Височество посвети големо внимание на развојот и модернизацијата на инфраструктурните проекти, како и на капацитетите на различните услуги. Тој, исто така, се обиде да изгради модерен административен апарат и целосно интегрирани законски регулативи, бидејќи ова е цврста основа за процесот на социјален и економски развој.

Покрај неговите одговорности како претседател на извршниот совет, Неговото Височество беше задолжено за основање и претседателство на Инвестицискиот орган во Абу Даби во 1976. Овој орган го надгледува управувањето со финансиските инвестиции на емират како дел од стратегиската визија за развој на финансиските ресурси и зачувување на стабилен извор на приход за следните генерации.

Една од најголемите развојни иницијативи со големо социјално влијание направено од Неговото Височество е формирање оддел за социјални услуги и деловни згради, кој е попознат како „Комитет на шеикот Калифа“. Активностите на одделот помогнаа во постигнување просперитет на развојот на градежништвото во емиратот Абу Даби.

Неговото Височество ја презеде и функцијата заменик врховен командант на вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати на сојузната влада, каде што посвети посебно внимание и зголемен интерес за вооружените сили. Во тој период се случи голем скок на ниво на снабдување, обука и способност за апсорбирање на современи технологии и напредни техники што Неговото Височество се обидуваше да ги обезбеди за сите сектори на таквите сили.

Значаен придонес има Неговото Височество во областа на формулирање на воената вера, која се заснова на постојаност на врховната политика на државата. Оваа врховна политика се заснова на усвојување на умерен пристап, немешање на другите работи и почитување на меѓусебните интереси. Имајќи ги предвид овие постојаности, Неговото Височество не штедеше никаков напор во изготвување на одбранбена политика што ќе ја одржува независноста, суверенитетот и интересот на државата. Оваа политика придонесе за ставање вооружени сили на Обединетите Арапски Емирати на напредна позиција со што се стекна со почит за целиот свет.

Откако Неговото Височество ја презеде функцијата, првиот стратешки план за владата на Обединетите Арапски Емирати беше лансиран под негово владеење. Покрај тоа, Неговото Височество, исто така, иницираше иницијатива за развој на законодавно искуство со законодавството со цел да се модифицира техниката на избор на членови на сојузниот национален совет на таков начин што ќе ги комбинира изборите и именувањето како прв чекор. Со тоа, ова ќе обезбеди до крајот на денот можност да се изберат членови на советот преку директни избори.

Неговото Височество е заинтересирано за спортски активности спроведени во Обединетите Арапски Емирати, особено во фудбалот. Тој се стреми да ги спонзорира и да ги почитува локалните спортски тимови кои остваруваат локални, регионални и меѓународни достигнувања и првенства.

Неговото Височество Шеикот Мохамед Бин Рашид Ал Мактум

Неговото Височество Шеикот Мохамед Бин Рашид Ал Мактум го презеде својот федерален уставен орган како заменик претседател и премиер на Обединетите Арапски Емирати на јануари 5, 2006, откако беше избран од членовите на Федералниот врховен совет и владетели на Емирати. Уште од неговото назначување, федералната влада на Обединетите Арапски Емирати беше сведок на извонредно забрзување на стапката на достигнувања, како и на огромен раст на бројот на локални и меѓународни иницијативи на владата, во светлината на фокусот на Неговото Височество кон инвестирање на федералните ресурси поефикасно и поефикасно .

Покрај тоа, Неговото Височество ја започна првата Стратегија за федерални владини во Обединетите Арапски Емирати на Април 17, 2007, која има за цел првенствено да постигне одржлив и балансиран развој на нацијата, додека го следи работењето на субјектите на федералните влади и да обезбеди одговорност на транспарентен начин за доброто на нацијата и нејзините граѓани.

Обединетите Арапски Емирати - Водич за иселеници
извор: https://www.cpc.gov.ae

Одговорности на Потпретседателот на ОАЕ

Потпретседателот на ОАЕ ги извршува сите одговорности на претседателот на ОАЕ во отсуство на второто, од која било причина.

Биографија на Неговото височество Шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум

На јануари 4th, 2006, Неговото Височество Шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум стана Владетел на Дубаи по смртта на шеикот Мактум бин Рашид Ал Мактум.

Бидејќи стана потпретседател и премиер на Обединетите Арапски Емирати и Владетел на Дубаи, иницијативите за превземање се рангираат со зачудувачка стапка.

Годината 2007 беше сведок на уникатни достигнувања за шеикот Мохамед и на локално и на регионално ниво. На април 17th, 2007, Шеик Мохамед го претстави Планот за стратегија на Владата на Обединетите Арапски Емирати со цел постигнување одржлив развој низ целата земја, инвестирање на федералните ресурси поефикасно и обезбедување на соодветна грижа, одговорност и транспарентност низ федералните тела.

Целта на фондацијата е да го промовира човековиот развој преку инвестирање во образованието и развој на знаење во регионот преку култивирање на идните лидери и во приватниот и во јавниот сектор, промовирање на научни истражувања, ширење знаења, поттикнување на бизнис лидерство, зајакнување на младите, обновување на концептот на култура, зачувување на наследството и промовирање на платформи на разбирање меѓу различните култури.

Изберете валидна форма
реклами
Дубаи Сити Компани
Дубаи Сити Компани
Добредојдовте, благодарам што ја посетивте нашата веб-страница и станавте нов корисник на нашите неверојатни услуги.

Оставете Одговор

Ве молиме Најавете Се да коментира
Зачленете се
Известување за
Постави CV
50% попуст
Без награда
Друг пат
За малку!
Летаат билети
Работа во Дубаи!
Без награда
Нема среќа денес
За малку!
Празници
Без награда
сместување
Искористете ја вашата шанса да освои работа во Дубаи!
Речиси секој може да аплицира за лотаријата за работа во Дубаи! Постојат само два барања за да се квалификувате за вработување во Обединетите Арапски Емирати или Катар: Користете ја лотаријата за виза во Дубаи за да дознаете со само неколку кликања доколку се квалификувате за виза за вработување. Секој странски иселеник, кој не е државјанин на Обединетите Арапски Емирати, бара виза за престој за живеење и работа во Дубаи. Со нашата лотарија, ќе ја освоите Виза за престој или вработување што ви овозможува да работите во Дубаи!
Ако ја освоите работата во Дубаи, треба да ги регистрирате деталите.