Саридхи Бајпаи Шукла
Романтична прошетка во Тилал Лива одморалиште
Јуни 8, 2019
Дубаи е неверојатно место!
Дубаи е неверојатно место!
Јуни 11, 2019
Прикажи ги сите

Патувањето на работа лов

Anthony

Anthony

Применуваат тука!

Патувањето на ловот на работа - Погледнете подолу во првиот дел!

Сега се врати на главната цел на мојата посета, лов на работа. За две недели сфатив дека ситуацијата не е како што вети, морам да ја барам работата додека живеам таму. Тоа беше шок за мене, но реалноста не може да се негира. После две недели набудување, бев сигурен дека најдов нешто наскоро и сакав да се збогувам со моите домаќини што е можно поскоро. Не сакав да бидам товар за нив, иако тие никогаш не ме натераа да се чувствувам како тоа, не бев пријатно. Тие циркулираа моето CV во нивната социјална и професионална мрежа, организираа неколку весници од каде требаше да филтрирам соодветни работни места за мене што одговараат на мојот профил. Тоа беше само почеток.

За патувањето на лов на работа им требаше начин на комуникација, за таа цел моите домаќини купија мобилна мрежа за мене, новоотворена компанија во тоа време беше ДУ. Како што бев на посетете виза, затоа, ќе ми беше тешко да купам СИМ. Да ја одбрав мрежата, ќе одев во Етисалат. Бидејќи Етисалат беше единствената достапна мрежа пред тоа, која ја воспостави својата мрежа низ Блискиот исток. Но, моите домаќини избраа ДУ за мене и ги опфаќаа сите мои основни потреби за комуникација. Така беше добро за мене.

Во тоа време имав работно искуство од единствената трговија со патувања, така што фокусот ми беше да се вработи во истото поле. Мојата целна област беше Абу Даби додека живеев таму. Како што ОАЕ е најпосетувана земја и туристичките активности се секогаш на својот врв, така што бев сигурен дека ќе ја добијам работата. За таа цел, ги посетив трговските области на трговскиот центар, Сукс каде беа пронајдени канцелариите за туристички агенции. Јас го дистрибуирав моето CV како памфлет или флаер. Беше дилема и иронична за мене ако аплицирам сметки работа во трговијата со патници во која имав искуство, ме прашаа за релевантната квалификација што ја немам, а за продажбата каде што квалификацијата не беше прашање, но доживувањето беше во прашање, а јас немав. Како и да е тоа беше заеднички одговор на моите апликации.

После неуспехот во моите првични обиди, ја сменив стратегијата и го проширив својот радиус за пребарување и барав работа во полињата, освен трговијата со патувања. Другиот цвета бизнис беше на менувачки компании, кои се занимаваат со повеќе категории. Патувањето, размената на пари и недвижнините беа нивните примарни бизниси. Ја испробав среќата, но за жал резултатот беше ист.

Се разочарував од ден на ден, ништо не се случуваше како што очекував. Секојдневно одев на Интернет кафе за да аплицирам преку Интернет, испраќајќи ме CV, за да проверувам нови работни места. Отидов во Даната, Емирати канцеларија во Абу Даби со надеж дека ќе добие позитивен одговор. Во жешкото горење на Абу Даби се шетав по патиштата. Ја заборавив причината сега, но ја знам целта, која требаше да стане дел од ова огромно општество.

Го проширив радиусот за пребарување од Абу Даби во други држави во Обединетите Арапски Емирати, ги посетив Шарџа, Ал Аин, Рас Ал Каима и Дубаи секако. Открив, освен Абу Даби, шансите за работа во други држави од Дубаи и Шарџа се многу мрачни. Затоа, се фокусирав на државите 3, Абу Даби остана приоритет. Сега кога трепкам, сфаќам дека сум направил нешто необично во споредба со мојот животен стил во Лахоре, Пакистан. Бев многу срамежлива и ретко ми беше да патувам надвор од градот. Но, во ОАЕ се шетав како домородна. Патував сам од една во друга држава во потрага по работа. Тоа беше животно искуство за мене.

Роаминг на патиштата на UA E никогаш не се почувствува како замор, бидејќи високите згради и култура ме смируваа низ моето патување. Сакав да уживам во секој момент од тоа, но чувството на страв беше индексирање во мојот 'рбет бидејќи моите напори не беа плодни. Загубата на време и пари ме плаши. Оставив живот во Пакистан во материјализирање на моите соништа. Сакав да бидам дел од мултинационално општество од каде што ги учам добрите вредности на другите култури и ќе го спроведам во мојот живот.

Моето образование ми се чинеше дека моето искуство не е ништо во Обединетите Арапски Емирати што бев депресивен и очаен. Сите мои надежи беа уништени пред мене.

Како што се вели, давецот се фаќа за слама, отидов во логистичка компанија по упатување на моите домаќини. Личноста на која бев упатена е а менаџер во компанијата и беше Пакистански како и кој со своите роднини се преселил во Обединетите Арапски Емирати во 1980. Тие се засолниле во Обединетите Арапски Емирати за да избегаат од нападот на воениот владетел на генералот Зиа во тоа време.

Сега се врати во компанија, се занимаваше со деловни кранови. Овозможува кранови на градилиштата. Тоа е процут на бизнисот бидејќи конструкциите никогаш не запираат во Обединетите Арапски Емирати се запознав со лицето кое беше многу нежно. Ме додели одговорност во одделот за сметки на компанијата. нејзината канцеларија беше во Дубаи, една од огромната кула од која врвот не беше видлив дури и ако ја свртам главата на 90 степен исправено. Во таа кула компанијата имаше стан 4 соби како своја канцеларија. Таму за прв пат во животот се запознав со кој било Балох (провинцијата Пакистан). Тој беше толку прекрасна личност. Ме пречека со обете раце. Сите погрешни сфаќања што ги слушнав за Балох, само се испуштија. Може да биде дека таа личност била под влијание на културата на ОАЕ, исто така. Ова беше точно што го доживеав во патиштата и улиците на Обединетите Арапски Емирати и повторно во канцелариите и професионалниот живот. Тој беше како мојот ментор. Тој ме научи да сметководство софтвер користен од компанијата може да биде Peachtree, сега не се сеќавам на тоа. Тоа беше добро искуство, канцеларискиот персонал беше претежно Пакистанци Индијанци и Филипинос. Морам да ги спомнам државјаните на ОАЕ претпочитаат Филипинос како слугинка за нивниот дом во тоа време. Јас немав идеја може да бидат тие се поверодостоен или економичен труд, навистина немаат идеја.

Тоа беше моето искуство 4 дена во таа канцеларија. Ми беше понудено AED 2,500 месечно од кој тие ќе го намалат AED 200 месечно, како Виза трошоци Сместување и превоз од резиденција до канцеларија и назад се дадени од компанијата. Не бев незадоволен од ова, бидејќи не беше како што очекував. Работното време започна од 7 до 7 часот со пауза 2 часа што требаше да се помине во канцеларија, бидејќи немаше што да се стори за време на жешкото средно време.

За виза тие ми предложија да добијам излезен печат од имиграцијата да влезам во областа Киш и повторно да влезам со 2 години вработување виза, тоа беше речено дека е нормална практика. Сместувањето беше студиски стан во Шарџа, дели со 12 луѓе, имаше само купатила 2 за сите. Воопшто немаше приватност. Канцеларскиот превоз требаше да замине за канцеларија во 6, па за да го фатиме комбето, мора да бидеме подготвени пред 6 за што требаше да управуваме и да започнеме за денот во 5. Прво дојдоа првите бесплатни правила за употреба на бањи. Оваа бурна активност дополнително ме иритираше и како што бев веќе незадоволен од понудата, ме натера да мислам или да најдам подобар или да се вратам во Пакистан.

Воопшто не бев задоволен од ситуацијата. Во 6 кога ќе заминеме за канцеларија, потребни ни се 45 минути за да стигнеме. Тоа беше само мост што требаше да го поминеме и да влеземе во Дубаи од Шарџа. Поради врвното работно време, секојдневно бил браникот на браникот. Сега, како што бев незадоволен, секоја вибрација што ја добив беше негативна. Сите добри впечатоци за ОАЕ се распуштаа. Секогаш има некои оптоварувања што треба да ги носиме пред да успееме. Мислам дека не сум доволно зрел за да го разберам ова. Како и да е во четвртокот, кој беше последниот работен ден од неделата сакав да го поминете викендот со моите домаќини во Абу Даби.

Назад во Абу Даби разговарав за ситуацијата со моите домаќини и моето семејство во Пакистан. Домаќините знаеја дека ова се случува, тие ми предложија да го носам за некое време, работите ќе се подобрат. Бидејќи моето минато искуство со нив во врска со прашањето за работа не сакав да ги слушам, моето семејство во Пакистан ја поддржа мојата одлука да се вратам. Морав да барам работа по моето враќање, јас бев подготвен да го искористам овој ризик, бидејќи знаев дека моето семејство е на грб. Единствената критична и суштинска разлика во животот во Пакистан и Дубаи беше семејството. Некој рече дека ако сакате брзо да одите сами, но ако одите долго, тогаш одете заедно. ОАЕ беше моето долго патување. Не бев целосно подготвен. Решив да се вратам.

Подоцна по една година, слушнав дека компанијата во која ми беше понудена работа беше затворена, така што одлуката за откажување од понудата се покажа како вистинска. Во брзорастечката економија, како ОАЕ, компаниите работат и се блиски со слично темпо.

Тука сум принуден да го споменам стариот таксист од Пакистан во Абу Даби, кој за време на возењето ги посочи дрвјата на зелен појас на патот, со што брзо ги засадивме со раката во Рамазан. Поздравувам со храброста на лицето кое одлучи да го напушти семејството и одигра важна улога во трансформацијата на ОАЕ што е сега. Се вратив по 2 месеци од моето епско патување. Иако двапати го продолжив мојот повратник, надевајќи се дека ќе добијам нешто достоен, но залудно. По моето враќање, никогаш не бев обесхрабрен ниту еден човек кој ме прашува за Обединетите Арапски Емирати. Јас секогаш верував дека тоа е мојата судбина и не може да биде од сите. Секој треба да биде охрабрен да ја искористи шансата да ги живее своите соништа. Јас им реков само лето не е добра сезона за лов на работа. Така планирајте го од октомври до март.

На моето враќање ОАЕ беше толку великодушни да ми даде подарок на учтивост и великодушност повторно во облик на имиграциски кадар кој непречено ме препушти, и покрај последниот ден на важење на визата. Тие поминаа извесно време за верификација, но ми дозволија да ја напуштам земјата со чест.

По 11 години мислам дека би било подобро за мене да останам, но најдобро е да се вратам. Почнав да го гледам животот со многу поголема јасност и решителност. По враќањето направив многу лични и професионални промени во мојот живот. Знам дека не можам да ги покријам моите 2 месеци полни со настани патување во околу 5000 зборови, но сепак пишувам што се сеќавам. Ги напишав сите да станам дел од историјата. Во многу наредни години оваа заборавена приказна повторно може да се препише повторно. Сигурен сум дека мојата приказна ќе се чита како предавање и лекција. Со ова може да се памети дури и откако нема да имам повеќе. Моите списи може да ми направат историчар кој ја видел ОАЕ со поинаква перспектива.

Ви благодариме, ОАЕ секогаш ќе бидете запаметени како одличен учител и ментор. Можеш секогаш да процветаш и да ги материјализираш соништата на луѓето.

Патувањето на лов на работа дел 2 со Антониј Раџ Jayејамани. Тој успеа да се фокусира на барање работа и беше во можност да добие работа на истата област.

Исто така проверете: повеќејазични упатства за иселениците

Дубаи Сити Компани сега обезбедување добро водичи за работни места во Дубаи. Нашиот тим реши да додаде информации за секој јазик за нашата Работа во Дубаи Упатства. Значи, имајќи го ова предвид, сега можете да добиете упатства, совети и вработување во Обединети Арапски Емирати со свој јазик.

Изберете валидна форма
реклами
Дубаи Сити Компани
Дубаи Сити Компани
Добредојдовте, благодарам што ја посетивте нашата веб-страница и станавте нов корисник на нашите неверојатни услуги.

1
Оставете Одговор

Ве молиме Најавете Се да коментира
1 Теми за коментари
0 Одговори на темата
0 Следбеници
Повеќе реагирал коментар
Тема на најжешките коментари
0 Коментира автори
Неодамнешни коментари автори
Зачленете се
Известување за
Постави CV
50% попуст
Без награда
Друг пат
За малку!
Летаат билети
Работа во Дубаи!
Без награда
Нема среќа денес
За малку!
Празници
Без награда
сместување
Искористете ја вашата шанса да освои работа во Дубаи!
Речиси секој може да аплицира за лотаријата за работа во Дубаи! Постојат само два барања за да се квалификувате за вработување во Обединетите Арапски Емирати или Катар: Користете ја лотаријата за виза во Дубаи за да дознаете со само неколку кликања доколку се квалификувате за виза за вработување. Секој странски иселеник, кој не е државјанин на Обединетите Арапски Емирати, бара виза за престој за живеење и работа во Дубаи. Со нашата лотарија, ќе ја освоите Виза за престој или вработување што ви овозможува да работите во Дубаи!
Ако ја освоите работата во Дубаи, треба да ги регистрирате деталите.